internet haber sitesi
Reklamı Geç
Ekrem İmamoğlu, sabır ve sükunetle amacına ulaştı!
Tamer Duran

Ekrem İmamoğlu, sabır ve sükunetle amacına ulaştı!

Diğer adaylar İmamoğlu-Yıldırım buluşmasını değerlendirdi

31 Mart seçimlerine iktidarın 17 yıldır süregelen ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı politikalarının yarattığı gergin bir atmosferde gidildi.

Bu süreçte cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş garabetlerin neredeyse her türüne şahit olduk. Yine de Türk milletinin sağduyusu (AK Parti iktidarının koruyup kolladığı bir takım militanvari yapılanmaların mensuplarını saymazsak) olası olumsuz gelişmeleri engelledi.

Toplumsal sağduyunun ön plana çıkmasında hiç kuşkusuz Millet İttifakı’nın sorumlu yaklaşımı oldukça etkili oldu.

Cumhur İttifakı, tamamen iftira ve yalan üzerine kurulmuş mütecaviz söylemlerde ısrar ettikçe Millet İttifakı ‘hak, hukuk, adalet’ söylemi ile halkı demokratik çizgide birlik beraberliğe kanalize etmeye odaklandı. Böylece hem halkın gerçek sorunlarına eğilmek için alan açmış hem de olası toplumsal kaosun önüne geçmeyi planlamıştı.

Plan işe yaradı!

Millet İttifakı’nın izlediği bu yapıcı politika 31 Mart Yerel Seçimlerinde etkisini gösterdi ve halkın büyük teveccühü ile ödüllendirildi.

Halk, Adana, Mersin, Antalya, Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlerin tamamında Millet İttifakı yönünde irade gösterdi.

Ancak, sandıktan çıkan sonuçlar AK Parti açısından sonun başlangıcı niteliği taşıyordu. Hiçbir alanda hukuk tanımayan totaliter yapıdaki bir iktidar için ortaya çıkan bu tablo kabul edilemezdi.

Karanlık eller devreye sokulmalıydı!

Bir kez daha hukukun dışına çıkmakta beis görmeyerek kadrolaşma marifetiyle yargı üzerinde oluşturdukları tahakküm etkisini gösterdi.

YSK, İstanbul seçiminde Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını hukuka aykırı şekilde geri alarak Türk siyasi tarihine kapkara bir damga vurdu. Kamuoyunda infiale neden olan bu hukuksuz karar vicdanları yaraladı.

Halk iradesi son 17 sene içinde kim bilir kaçıncı kez (!) yok sayılmış, tüm itirazlara rağmen halk iradesine darbe yapılmıştı.

Sorun, açık haksızlığa rağmen halkı sokaklara dökmeyen Millet İttifakı’ndan çıkmış, sadece İstanbul halkına değil, Türk milletine malolmuştu. AK Parti seçmeni de dâhil her kesimde tepkiler yayılarak büyüyordu. Diğer yandan, iptal kararının mağduru İBB'nin seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu çarşı, pazar dolaşarak olağanüstü performansla sükunetini koruyup, itirazlarını kapsayıcı ve kibar üslupla kamuoyuna duyurmaya gayret ediyordu. Uğradığı her sokak, her cadde, her pazar yeri adeta birer miting alanına dönüşüyordu.

YSK’nın kararı netti. İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi tekraren yapılacak, 23 Haziran 2019 tarihinde İstanbullular yeniden sandığa gidecekti!

Ne var ki; AK Parti'nin YSK’ya aldırdığı seçimin iptali kararı her platformda ters etki yaratmış ve belki de ilk defa kendi seçmeninden önemli ölçüde oyun İmamoğlu lehine kaymasına yol açmıştı.

Ok yaydan çıkmıştı bir kere!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın 31 Mart seçimlerine giderken izlediği dışlayıcı hatta karalamaya dayalı sert üslubu terk edilmiş görünse de başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun akıl dışı suçlamaları ile yandaş basının karalama kampanyası son sürat devam ediyordu.

Araştırma şirketlerinin açıkladığı anket sonuçları 31 Mart yerel seçim sonucuna oranla İmamoğlu’nun giderek arayı açtığına işaret edince Cumhur İttifakı’nın umudu da tükenmiş oldu.

Artık ne iftiralar, ne fotomontajlı ses kayıtları veya görüntüleri insanları iknada yeterli olmuyordu.

Tek şansları kalmıştı; Ekrem İmamoğlu’nun bir süredir "TV ekranları önünde bir araya gelerek tartışalım" teklifi…

Şayet tahrik ile İmamoğlu’nu öfkelendirebilirlerse pekâla kamuoyu önünde imajı yerle yeksan edilebilirdi!

Öyle olmadı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin en büyük iki adayı, Millet İttifakı’ndan Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı’ndan Binali Yıldırım, İsmail Küçükkaya moderatörlüğünde canlı yayında karşı karşıya geldi.

Tartışma süresince Yıldırım’ın her tahrik edici söyleminin ardından ekranları başında oturumu izleyen milyonlarca insan nefesini tuttu.

Ne var ki İmamoğlu sükunetini bir türlü bozmuyordu!

Gelen sorular arasında ortamı kendi lehine çevirebilecek fırsatlar buluyor ama es geçiyordu. Özellikle Yıldırım’ın verdiği açıklar vardı ki küçük bir müdahale ile nakavta çevirme imkânı veriyordu. Ama o tüm bu pozisyonları da es geçerek jest üstüne jestle daha önce AK Partiye oy vermiş seçmenlerin gönlünü kazanma yönünde de önemli mesafe kaydetti.

Zaten İstanbul’un seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hedefi de buydu.

16 Milyon İstanbullunun desteğini arkasına almak…

Böylece 17 yıldır tedavülden kaldırılmış olan rakiplerin TV ekranları karşısında karşılıklı tartışması geleneğine bir kapı aralanmış oldu.  

Geldiğimiz nokta şu:

Cumhur İttifakı itiraf etmese de seçimden umudunu kesmiş durumda.

Başta AK Parti olmak üzere Cumhur İttifakı’nın bundan sonraki tüm çabası ‘Ekrem İmamoğlu fırtınasından en az zayiatla nasıl çıkabiliriz’ üzerine yoğunlaşmak olacaktır.

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı