internet haber sitesi
Reklamı Geç
Nikahsız yaşayan erkeğe dul aylığı verilir
Ali Tezel

Nikahsız yaşayan erkeğe dul aylığı verilir

KARISI veya kocası vefat eden erkek veya kadın, resmi nikah yapmadığı sürece dul aylığı alabilir. Resmi nikah yaparsa dul aylığı kesilir.

Evlilik boşanma veya ölümle sona ererse dul aylığı tekrar başlar...

Konuyu biraz açalım ama önce bununla ilgili gelen bir okurumuzun mektubuna yer verelim: “Eşim, kadınım 20.06.2005 günü vefat etti, SGK bana karımın üstünden dul aylığı bağladı. Sonrasında bir hanımla birlikte yaşamaya başladık ve 27.12.2006 günü de resmi nikahla evlendik. SGK benim karımdan gelen dul aylığımı ilk bağladığı 2005 yılından itibaren kesip bana borç çıkardı.

İkinci evlendiğim karımdan 2008 yılı Şubat ayında boşandık, 25.08.2009 günü yeniden evlendik. Tekrar Kasım 2013 ayında tekrar boşandık. Eski karımdan tekrar dul aylığı bağlayın diye SGK’ya dilekçe gönderdim.

Bana boşandığın ikinci karınla birlikte yaşıyorsun diye dul aylığı bağlamadılar. Ali Bey benim hakkım değil mi bu aylık?” (İsmi saklı-Uşak)

Sayın okurum, SGK iki yerde hata etmiş. Vefat eden eski karınızdan resmi nikahınız olmayan her ay için dul aylığı alma hakkınız var.

AK Parti’nin getirdiği yeni düzenleme boşanan kadınlara ‘eski kocanla değil başka erkekle yaşa’ der gibidir. Çünkü, ‘Sosyal Güvenlik Reformu’ da denilen ve 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun’a göre; 

“..Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir” denildiğinden SGK’dan ana-babalarından yetim aylığı alan kadınlar ve erkekler sadece eski eşleriyle beraber yaşamaya devam ediyorsa aylığı kesilir ama başka bir erkekle veya kadınla aynı evde yaşasa da aylığı kesilmez….

Resmi nikah yoksa dul aylığı yasaldır

Sosyal güvenlik mevzuatımız gereğince bir kadının veya erkeğin vefat eden eşinde dolayı dul aylığı alabilmesi için resmi nikahlanmaması yeterlidir. Başkaca bir şart yoktur.

Yani evlenmeyen dul erkek veya kadınlar vefat eden eşlerinden aylık alırken, --İşe girseler de, --Emekli olsalar da aldıkları dul aylıkları kesilmez.Nikah masasında neye evet dediğinizi biliyor musunuz? -------------DEVAMINI OKU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı