internet haber sitesi
Reklamı Geç
İflas eden şirketin çalışanı parasını nasıl alır?
Ali Tezel

İflas eden şirketin çalışanı parasını nasıl alır?

SON dönemde birçok şirketin iflas erteleme başvurusu yaptığı bir gerçek. Bu durum ‘suistimal’ var mı tartışmalarını da getirdi.

Peki iflas eden şirketin çalışanı, parasını alabilir mi? Tabii ki ‘Garanti Fonu’ndan alabilir.Ancak buradaki sistem gibi “Kıdem Tazminatı Garanti Fonu” da gelmeli.

Halen tartışılan ve yakında yasalaşacağı belirtilen “Kıdem Tazminatı Fonu” yerine tıpkı işçiler için “Ücret Garanti Fonu”, işverenler için “Kredi Garanti Fonu” gibi işvereni acze düşmüş veya iflas etmiş şirket çalışanları için “Kıdem Tazminatı Garanti Fonu” kurulmalı… İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi halinde işçilerine yapamadığı son üç aylık ücret ödemeleri, hem de kesinti yapılmadan Ücret Garanti Fonu’ndan ödenir. Ödeme için başvuru yapan işçiden bazı belgeler istenir.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Ek 1’inci maddesinde, “Bu kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleriyle işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulur.

Bu madde kapsamında yapılacak ödemelerde işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu esas alınarak temel ücret üzerinden ödeme yapılır. Bu ödemeler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 78’inci maddesi uyarınca belirlenen kazanç üst sınırını aşamaz.

Ücret Garanti Fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir. Ücret Garanti Fonu’nun oluşumu ve uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir” denilmiştir.

Buna göre, çalışanlarına ücret ödemesi yapamayan işveren,

1- Konkordato ilan etmişse,

2- Aciz vesikası almışsa,   --------------DEVAMINI OKU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı