internet haber sitesi
Reklamı Geç
Piyasalar prim ve vergi affına odaklandı
Ali Tezel

Piyasalar prim ve vergi affına odaklandı

HEMEN her 1.5-2 yılda bir gelen prim ve vergi affı bugünlerde yeniden gündemde. Halen Maliye’nin 150 milyar, SGK’nın ise yaklaşık 90 milyar alacağı bulunuyor. Mükellef ile işverenlerin devlete ödemediği vergi ve prim borçları her geçen gün katlanarak artıyor. Piyasalar henüz üzerinden 1,5 yıl geçen vergi ve prim affının yenisini bekliyor. 

Ancak vergi affında en büyük gösterge Mart ve Nisan ayında verilecek vergi beyannameleri sonrasında ortaya çıkacak tahakkuk-tahsilat oranları olacak. Tablodan da görüleceği gibi tahakkuk-tahsilat oranı 2015’te yüzde 84,7’ye düşmüş. Bu rakamın bu yılın Ocak ve Şubat döneminde yüzde 60’lar seviyesine kadar düştüğü belirtiliyor. Benzer şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun prim tahsilat ve tahakkuk oranları da (tahsilatlarda prim affı ve yapılandırma gelirleri de olduğu halde) azalmış durumda.

HARCAMALARI AZALTIYORUZ

Vergideki bu tablonun yanında ETÜDER’e göre bu yılın ilk 2 ayında sosyal faaliyetler, spor merkezleri, lokanta, restaurant ve eğlence sektöründe harcamalarımız bir önceki yılın aynı ayına göre azalmış. Gerek ev içi ve gerekse ev dışı harcamalarımızı azalttığımız gibi hemen herkes alacaklarını toparlamak istiyor. Ayrıca herkes borçlarını ödemek istemeyip, nakitte kalmayı tercih ediyor. Bunun başlıca sebepleri de halen de artarak devam eden jeopolitik risklerimiz... Etrafımızda yaşanan savaş ortamı… Rusya pazarında meydana gelen daralma, turizm sektöründe beklenen kriz... 

Özellikle Maliye’nin kapısını küçük esnaf, sanatkarlar ile KOBİ’ler çalmaya başladı. Geçen hafta Bodrum Mali Müşavirler Odası’nda katıldığım panelde de katılımcıların en çok merak ettiği konu “vergi ve sigorta prim affı ne zaman gelir?” idi. Her yıl gerek gerçek gerekse de Kurumlar Vergisi mükellefleri yeni sezon için Nisan ve Mayıs ayı içinde bankalara kredi müracaatı yaparken bu yıl 2015 yılı Aralık ayında kredi başvuruları başladı ve mali müşavirlerden şirketlerin durumunu gösteren mizan ve bilançolar istenmeye başladı. Bu da piyasadaki nakit darlığının en önemli göstergelerinden birisi.

BEYANNAMELER YOL GÖSTERİCİ OLACAK  ----------  DEVAMI İÇİN TIKLA

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı