internet haber sitesi
Reklamı Geç
Devleti doğaçlama yöneten bir zihniyetle sivil anayasa yapmak mümkün mü?
Tamer Duran

Devleti doğaçlama yöneten bir zihniyetle sivil anayasa yapmak mümkün mü?

82 Anayasası’nın nitelik olarak 61 anayasasından daha az özgürlükçü hatta darbe anayasası olduğu ve dolayısıyla değiştirilmesi gerektiği yönünde gerek siyasi partiler gerekse toplumun tüm kesimleri birleşiyor.

Bu mutabakattan çıkarımla, “demokrasi ve özgürlük alanları genişletilmiş, tamamen sivil bir anayasa zaruridir” demek yerinde olacaktır kuşkusuz.

Ancak,

14 yıl boyunca hiçbir sistem ya da kural tanımadan devleti doğaçlama yönetmiş bir zihniyetin öncülüğünde ve üstelik OHAL ortamında hazırlanan bir anayasanın sivil ve demokratik olması beklenemez!

Böyle bir ortamda yapılacak anayasa olsa olsa önceki darbe anayasasının biraz daha ağırlaştırılmış hali olur ki toplumun böyle bir talebi ve beklentisi bulunmamaktadır.

Aklı başında hiç kimse, OHAL ortamının sert atmosferi ve iktidarın ağır algı bombardımanı altında hazırlanacak bir anayasanın, toplumun ihtiyaçlarına cevap verebileceğini, demokratik ve özgürlükçü olacağını savunamaz!

Durum böyle iken iktidarın yeni anayasa konusundaki acelesini neye yormak gerekir?

Daha önemlisi, başkanlık konusundaki ısrar neden?

14 yıl boyunca eğrisi, doğrusuyla mevcut parlamenter sistemin hangi kurallarına uyuldu ki şimdi geçilmesinde ısrarcı davranılan başkanlık sisteminde uyulsun?

Adı ister parlamenter sistem, ister başkanlık sistemi olsun, her sistem kendini ifade edecek kurallarla var olabilir. 

Velev ki başkanlık sistemine geçildi diyelim. Adının da Türk usulü partili cumhurbaşkanı veya yarı başkanlık olduğunu varsayalım.

Bu sistemin de kendine özgün kuralları olmayacak mı?

Olacaksa, 14 sene boyunca hiçbir kurala uymayı başaramamış, devleti anlık hezeyanlara göre doğaçlama yönetmeye kalkışmış dolayısıyla yönetememiş bir kadronun yeni sistemin kurallarına uyacağının garantisi nedir?

Kaldı ki bugün geldiğimiz noktada onca baskı ve tahakküme rağmen kendi içindeki itirazlarla boğuşan bir AKP ortadayken yeni bir anayasanın gündemde olması ne derece doğru ve sağlıklı olabilir?

Demem o ki; ülkede istikrar sağlanmadan, parlamentoda toplumun tüm kesimlerini temsil edecek bir yapı oluşmadan yapılacak anayasa, Türkiye Cumhuriyeti’nin tasfiyesinden, bölünüp parçalanmasından ve hatta paralel bir devlet yapılanmasından öte sonuç doğuramaz!  

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı