internet haber sitesi
Reklamı Geç

‘Vizesiz Avrupa için son kavşağa girildi’

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Komisyonunun 4’üncü Türkiye-AB Mülteci Uzlaşısı İlerleme Raporunu yayımlamasının ardından vizesiz Avrupa hayalinin gerçekleşmesi için son düzlüğe girildiğini bildirdi.

‘Vizesiz Avrupa için son kavşağa girildi’
‘Vizesiz Avrupa için son kavşağa girildi’ admin

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Komisyonunun 4’üncü Türkiye-AB Mülteci Uzlaşısı İlerleme Raporunu yayımlamasının ardından vizesiz Avrupa hayalinin gerçekleşmesi için son düzlüğe girildiğini bildirdi.

İKV Başkanı Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, hem Türkiye hem de Avrupa Komisyonu tarafından, 2015 yılının ikinci yarısından bu yana Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa kapılarının açılması için çok yoğun mesai harcandığını hatırlattı. Zeytinoğlu, açıklamasında artık son düzlüğe girildiğini, ortaya koyulacak etkili bir çabayla daha, yıllardır süren bu haksız uygulamanın sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:

“Vize serbestliği diyaloğu, her iki taraf için de ilişkileri yeniden canlandıran, bu kadar emek sarf edildikten sonra geri dönülemeyecek bir süreç. Vize serbestliğinin, Türkiye-AB ilişkileri açısından hepimizin aradığı yeni bir başarı hikâyesi olabileceğini düşünüyorum. Nitekim son aşamada hem Türk yetkili makamlara hem de AB kurumlarına büyük iş düşüyor.”

İKV Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye'nin, Vize Serbestliği Yol Haritası'nda yer alan 72 kriterden, halen daha karşılanmamış olduğu öne sürülen 7 kritere ilişkin reformların hızlı bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gündemin pozitif olması için terörle mücadele mevzuatı ve terörün tanımına ilişkin kriterde yoğunlaşan tartışmaların bir tarafa bırakılması ve çok hızlı şekilde yerine getirilebilecek kriterlerin karşılanması gerektiğine işaret eden Zeytinoğlu, Türkiye'de etkin bir veri güvenliği mevzuatının oluşturulmasına ilişkin kriterlerde çok önemli aşamanın sağlandığını söyledi. Zeytinoğlu şöyle dedi:
“Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'ndaki istisnai hallere ve oluşturulması öngörülen Kurulun yapısına ilişkin AB tarafının beklentilerini Türk yetkili makamların çok iyi bildiğine, bu konudaki pürüzlerin kısa sürede aşılacağına inanıyorum.”  Zeytinoğlu, Siyasi Etik Kanunun da uzun süredir bekletilmekte olduğunu hatırlattı ve bu konuda atılacak adımların, hızlı şekilde bir kriterin daha karşılanmasını sağlayacağını vurguladı.

“AB 23 VE 24'ÜNCÜ FASILLARDA İKİRCİKLİ”

İKV Başkanı Zeytinoğlu, bu süreçte AB'nin yaklaşımına ilişkin de eleştirilerde bulundu: “Vize serbestliği diyaloğu ile üyelik müzakereleri, birbirini besleyen iki süreçtir. Dolayısıyla Türk yetkili makamlar tarafından gerçekleştirilen her reform hamlesi, vize serbestliği kriterlerinin karşılanmasının yanı sıra üyelik müzakerelerinin 23'üncü ve 24'üncü fasıllarına ilişkin uyumun artmasını da sağlıyor. 23 ve 24'üncü fasılların AB tarafından hala açılmaması; bu alanlardaki müzakerelerin daha derin bir aşamaya getirilememesi, ikircikli bir yaklaşımı gösteriyor. Hem 23 ve 24'üncü fasıllarla bağlantılı konularda her platformda reform bekleniyor ama diğer yandan bu fasıllar üzerindeki blokaj da kaldırılmıyor, böyle bir yaklaşım doğru değildir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı