internet haber sitesi
Reklamı Geç

Planlanmış erken seçimden baskın seçim çıktı!

‘Erken seçim’ çağrısının ardından bir araya gelen Erdoğan ve Bahçeli, ‘baskın seçim’ tarihin belirledi: 24 Haziran

Planlanmış erken seçimden baskın seçim çıktı!
Planlanmış erken seçimden baskın seçim çıktı! admin

Danışıklı dövüşten baskın seçim çıktı!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki gün yaptığı erken seçim çağrısı karşılığını daha da erken bir tarihte buldu. 26 Ağustos önerisi ardından dün yapılan Erdoğan-Bahçeli görüşmesinden 24 Haziran’da erken seçim yapılması kararı çıktı. Siyasetteki tüm gelişmeler Bahçeli’nin çağrısının ‘danışıklı dövüş’ten ibaret olduğunu gösteriyor.

MHP Lideri Bahçeli, önceki gün yaptığı Grup Toplantısı’nda 26 Ağustos’ta erken seçime gidilmesi çağrısı yapmış, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu açıklama sonrasında Bahçeli ile görüşme kararı almıştı. Beklenen görüşme dün Saray’da gerçekleşti.

Erdoğan ile Bahçeli’nin görüşmesi 13.30’da başladı ve yaklaşık yarım saat sürdü. İki lider görüşmenin ardından ortak bir açıklama yapmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının hemen ardından Başbakan Binali Yıldırım ve AKP Merkez Yürütmek Kurulu (MYK) üyeleri ile bir araya geldi. MHP Lideri Bahçeli de, partisinin Başkanlık Divanı’nı toplandı.

Teklifi erkene çekti
Erdoğan, partisinin yetkili isimleri ve kurullarıyla yaptığı görüşmeler ardından Bahçeli ile yaptığı zirveden yaklaşık 2 saat sonra kameraların karşısına geçti. Bahçeli ile verimli bir toplantı yaptıklarını ve MHP Lideri’nin çağrısını birlikte değerlendirdiklerini söyleyen Erdoğan, Bahçeli’nin 26 Ağustos teklifine karşılık seçimleri daha da erkene çekerek 24 Haziran tarihini açıkladı.

Erdoğan şöyle konuştu: “Eski sistemin hastalıları, attığımız her adımda karşımıza çıkabiliyor. Bizim tercihimiz, 2019 seçimlerine kadar dişimizi sıkmaktan yana olmuştur. Ancak Suriye’de sınır ötesi operasyonlar, bölgede yaşanan tarihi önemdeki hadiseler, Türkiye’nin belirsizlikleri aşmasını zorunlu hâle getirmiştir. Kararların daha güçlü alınabilmesi için yeni yönetim sistemine geçiş aciliyet kazanmıştır.

Bahçeli’nin yaptığı çağrıyı yetkili kurullarımızda müzakere ettik. Yeni yönetim sistemine geçiş giderek aciliyet göstermektedir. Bahçeli’nin çağrısını yetkili kurullarla görüştük. Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu sorunlar nedeniyle olumlu yaklaştık.

Gerekçeler
Suriye’deki gelişmelerin hızlandığı, makroekonomik dengeden büyük yatırımlara kadar önemli kararlar vermemiz gereken bir dönemde seçim konusunu ülkemizin gündeminden bir an önce çıkarmak şarttır. Sayın Bahçeli’yle yaptığımız istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018’de yapılmasına karar verdik.”

Bahçeli: Adayımız Erdoğan
Öte yandan, yaptığı çağrıyla erken seçim sürecini başlatan MHP lideri Devlet Bahçeli akşam saatlerinde Twitter’dan açıklamalarda bulundu. Bahçeli, “Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Sayın Cumhurbaşkanımıza değerlendirmelerinden, sağduyu ve olgun tavrından dolayı şükranlarımı iletiyorum” ifadelerini kullandı.

***

‘Danışıklı dövüş değil’ savunması

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında yapılan görüşme öncesinde ‘danışıklı dövüş’ün söz konusu olmadığını iddia etti. Ünal, “Cumhurbaşkanımızla Devlet Bahçeli arasındaki görüşme bir şeyin altını çizelim, daha önceden belirlenmiş bir görüşmeydi yani dünkü (önceki günkü) bir gelişme değil” dedi.

Erdoğan-Bahçeli görüşmesi öncesinde konuşan Ünal, önceki gün Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile MHP Lideri Bahçeli arasında yapılan görüşmesinin ise uyum yasalarıyla ilgili olduğunu söyledi.

***

Takvim nasıl işleyecek
Erken seçime gidebilmek için TBMM’nin onayının alınması gerekiyor. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın açıklamasına göre, 24 Haziran’da yapılacak erken seçim için kanun teklifi en geç bugün TBMM’ye sunulacak. Bu arada Turan, AKP’nin büyük kongresinin seçimden sonra yapılacağını da dile getirdi.

Erken seçime gidilmesinin kabulü için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor.

AKP ile MHP’nin toplam sandalye sayısı ise 352 olduğu için iki partinin ‘evet’ demesi halinde seçime gidilmesinin önünde engel kalmıyor.

YSK ise, seçimden 60 gün önce karar alınması halinde gerekli hazırlıklarını tamamlayabiliyor.
Türkiye, 2017 Referandumu’yla kabul edilen Anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini bir arada yapacak.

TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor. Ancak bu imzaların nasıl toplanacağı belirsizliğini koruyor.
Seçiminin ilk turunda, adaylardan biri yüzde 50’lik oy oranına ulaşamazsa ikinci tur 8 Temmuz’da yapılacak. (Birgün)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı