internet haber sitesi
Reklamı Geç

Bakan Çelik’ten AP Türkiye raportörü Kati Piri'ye: Irkçı, basiretsiz, vizyonsuz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, HDP milletvekillerinin tutuklanmasının ardından tepki gösteren AP Türkiye raportörü Kati Piri’ye “Irkçı, basiretsiz, vizyonsuz” dedi.

Bakan Çelik’ten AP Türkiye raportörü Kati Piri'ye: Irkçı, basiretsiz, vizyonsuz
Bakan Çelik’ten AP Türkiye raportörü Kati Piri'ye: Irkçı, basiretsiz, vizyonsuz admin

AB Bakanı Ömer Çelik, AB ülkelerinin büyükelçileriyle Ankara'da çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Ömer Çelik, HDP milletvekillerinin gözaltına alındığı sırada AB'ye Ankara ile yürütülen üyelik müzakerelerini derhal askıya alması için çağrı yapan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri'ye sert sözlerle karşılık verdi. Çelik, "Türkiye ile müzakereler kesilsin diyenler, emin olun bunlar Avrupa'nın dostu değiller, ırkçılar. Müzakereler kesilsin çağrısı, kendi ülkelerindeki marjinal partilerine oy kaptırmak istemeyen siyasetçilerin basiretsizliği, vizyonsuzluğudur" dedi. Çelik'in açıklamalarından satır başları: 

AB BÜYÜKELÇİLERİNİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTISINA ELEŞTİRİSİ: DOĞRU YAKLAŞIMLAR DEĞİL

"AB büyükelçilerinin böyle olağanüstü toplantıya davet edilmesi gibi hususların doğru yaklaşımlar olmadığını ifade ettim. Eğer olağanüstü toplantıya davet edilecekse bu Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı terör saldırıları sonrası yapılmalıdır. Türkiye ile dayanışma içinde olunmalıdır" ifadelerini kullandı.


'SEÇİLMİŞLERE DOKUNULAMAZ' ELEŞTİRİSİNE YANIT: KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETTİĞİ SÜRECE DOKUNULMAMALI 
HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasını değerlendiren Çelik, "Türkiye'de dokunulmazlık belli milletvekillerine özel olarak kaldırılmadı. Meclis'in mutabakatıyla ortaya çıktı. Milletvekilinin işi meşru bir alan içerisinde toplumsal talepleri, siyasi temsile çevirmektir. Biz Meclis'te çoğulculuğun olmasına kıymet veriyoruz. Halkın oy verdiği herkese saygı duymak zorundayız. Ama bir milletvekili seçildikten sonra eğer terör örgütünü himaye eden, terör propagandası yapan, terör faaliyetlerine katılan bir tutum içerisine giriyorsa şu eleştiriyi kabul etmeyiz. 'Seçilmişlere dokunulamaz'. Seçilmişlere kanunlar çerçevesinde hareket ettiği sürece tabi ki dokunulmamalıdır. Ama bunun yerine bir seçilmiş, halkın toplumsal taleplerini siyasi temsile çevirmek yerine terör örgütünün temsilcisi gibi davranmaya çalışıyorsa bu durumda oy aldığı kesime karşı sorumluluğu yerine getirmiyor, sabote ediyor demektir" diye konuştu.


"PARTİ KAPATMALARA KARŞIYIZ" 
İfadeye çağrıldığı halde gitmeyenler hakkında işlem yapıldığını belirten Çelik, "Milletvekilleri tutuklanmıyor. Teröre destek veren, terör propagandası yapan, ifadeye çağrıldığı halde gitmeyenler hakkında işlem yapılıyor. Eğer burada partiye dönük hasmane bir tavır söz konusu olsaydı, o zaman biz parti kapatmalara karşı bir parti olmazdık. Biz her zaman söyledik. Biz parti kapatmalara karşıyız, dedik. Partiler yaşamalıdır ama kimse terör faaliyetlerinin arkasına saklanmamalıdır" dedi.


BRÜKSEL MAHKEMESİ'NİN PKK KARARINA TEPKİ: ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIDIRI 
Türkiye ve AB ilişkileri açısından çok kırılgan bir dönemde olunduğunu vurgulayan AB Bakanı Çelik, Brüksel Mahkemesi'nin PKK kararına tepki gösterdi. Çelik, şöyle konuştu: "AB artık PKK konusundaki çeşitli kurumların çifte standartlarına bir düzen getirmelidir. Belçika'daki bir mahkemenin PKK'yı terör örgütü olarak tanımama kararı, doğrudan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne saldırıdır. PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmeyen bir mahkeme kararı, meşru devletlerle bir terör örgütünü eşit saymaktadır. Bu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, BM şartına ve hepimizin altında imzası olan bütün uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bu asla kabul edilemez. Böyle bir çifte standart olmaz. DAEŞ söz konusu olduğu zaman bütün dünyayı ayağa kaldıracaksınız ama PKK söz konusu olduğunda sempati moduna geçeceksiniz. Bu asla kabul edilemez"

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı