internet haber sitesi
Reklamı Geç

IŞİD, Musul’da çevre felaketine yol açtı, hangi illerimizde asit yağmuru riski var?

IŞİD, Musul’da bulunan sülfür tesisini ateşe verdi. Yangın sonrası oluşan zehirli bulutlar Türkiye istikametinde ilerliyor!

IŞİD, Musul’da çevre felaketine yol açtı, hangi illerimizde asit yağmuru riski var?
IŞİD, Musul’da çevre felaketine yol açtı, hangi illerimizde asit yağmuru riski var? admin

Terör örgütü IŞİD, Musul’da çevre felaketine yol açtı.

IŞİD, kentin güneyinde bulunan El Misrak Kükürt Üretim Tesisini ateşe verdi. Yanan tesisten çıkan zehirli gazın Türkiye sınırına kadar ulaştığı belirtiliyor.

Tehlikenin olası etki ve boyutlarını NTV Meteoroloji Editörü Gökhan Abur canlı yayında anlattı:

-"Özellikle yarın akşam saatlerinden itibaren rüzgarın dönüp bulutları bize doğru getirmeye başlamasından itibaren Mardin-Şırnak arasında yağış başlayacak.

-Gece saatlerinde başlayacak yağış, ortamdaki nemin artmasını sağlayacak. Ortamdaki nem, su buharı.

-Su buharı da H2O ve SO2 ile birleştiği zaman H2SO4 dediğimiz halk deyimiyle kezzap olarak adlandırılan asiti oluşturacak.

-Dolayısıyla bize doğru yaklaştıkça, yağışın etkisini artırmasını beklediğimiz cuma ve cumartesi günü tamamen bizim sınırlarımız içine girmiş olacak.

Yağacak olan yağmur asit yüklü olacak

NASA'nın bildirdiğine göre Türkiye için en tehlikeli olasılık, asit yağmurlarının bölgedeki bitki örtüsünü yakması. Dolayısıyla hem yer seviyesinde bitki örtüsü yanmış olacak hem ağaçlara zarar verecek.

Kükürt dioksitin (SO2) havada kalma süresi 7 gün. Ancak bu süre onu tetikleyecek başka bir kimyasal reaksiyona girmedi varsayılarak belirlenen bir süre. Fakat yapılan değerlendirmelere göre kimyasal reaksiyona büyük olasılıkla girecek ve asiti oluşturacak. Olumlu senaryo ise rüzgarın beklendiği kadar hızlanmama ya da yavaşlama olasılığıdır.

Beklenen risk hangi illerimizi etkileyecek?

Yarın akşam Şırnak ve Mardin'de yağış var. Ama cumartesi hemen hemen tümünde var. Gaziantep'e kadar olan bölgede yağış görünüyor. Dolayısıyla yağış alacak illerin tümü beklenen risk ile karşı karşıya.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı