internet haber sitesi
Reklamı Geç

Terör Avrupa’yı bir kez daha kalbinden vurdu

Mart ayında Westminster Köprüsü, 22 Mayıs'ta ise Manchester Arena saldırılarının ardından canilerin hedefi bir kez daha İngiltere'nin başkenti Londra'ydı. Kamyonetle yayaları ezen ve sonrasında insanları vahşice bıçaklayan saldırganlar öldürülürken, olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi.

Terör Avrupa’yı bir kez daha kalbinden vurdu
Terör Avrupa’yı bir kez daha kalbinden vurdu admin

Beyaz bir kamyonet başkentin merkezinde bulunan London Bridge (Londra Köprüsü) üzerinde kaldırıma çıkarak yayaların arasına daldı.

Son dakika… Terör Avrupa’yı bir kez daha kalbinden vurdu

Akabinde köprünün güney bitişiğinde bulunan, restoranları ve barlarıyla ünlü Borough Market semtinde araçtan inen saldırganlar çevredeki insanları bıçakladı.

Yerel saatle 22:00 civarında (TSİ 00:00) yaşanan olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi. Londra Ambulans Servisi ise en az 48 kişinin hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Yaralıların arasında 4 Fransa vatandaşının bulunduğu açıklandı.

teror

Metropolitan Polisi’nden Mark Rowley, şüphelilerin intihar yeleği gibi görünen bir düzenek giydiklerini, fakat daha sonra bunların sahte olduğunun anlaşıldığını açıkladı.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Rowley, olaya üç kişinin karıştığını tahmin ettiklerini açıkladı. Rowley, ihbarın polise yerel saatle 22:08’de yapıldığını, 8 dakika içerisinde üç zanlının da vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

TANIKLAR DEHŞETİ ANLATIYOR

Olay esnasında London Bridge’de bulunan BBC muhabiri Holly Jones, “Beyaz bir kamyonet hızlanarak, yaklaşık 80 kilometre hızla geldi ve yoldan saparak yayaların yürüdüğü kaldırımda kalabalığın arasına daldı. Hemen önümde saptı ve yaklaşık 5-6 kişiye çarptı” dedi.

Restoranlarda bulunan insanlar canlarını kurtarmak için kendilerini yere attı.

Restoranlarda bulunan insanlar canlarını kurtarmak için kendilerini yere attı.

Saldırı sırasında London Bridge’in altındaki bir barda üç arkadaşıyla birlikte oturan Alex Shellum, BBC’ye şunları söyledi:

“Saat 22:00 gibi bulunduğumuz bara bir kadın gelip yardım istedi. Boğazı ciddi şekilde kanıyordu, kesilmiş gibi görünüyordu. Kanı durduracak birilerini aradık, ardından bar kapandı. Barın önünde acil yardım görevlileri vardı, bir kişiye kalp masajı yapıyorlardı. Silahlı polisler eşliğinde bizi bölgeden çıkarıp koşarak uzaklaştırdılar.”

İngiliz Daily Mail gazetesinde yayınlanan bu fotoğrafta boğazından bıçaklanan bir yaralı görülüyor. Yaralının Londralı Geogg Ho olduğu belirtiliyor. Fotoğrafın altında ise Ayes Gokkaya imzası bulunuyor. Fotoğrafı çeken muhtemelen olay yerinde bulunan bir Türk...

İngiliz Daily Mail gazetesinde yayınlanan bu fotoğrafta boğazından bıçaklanan bir yaralı görülüyor. Yaralının Londralı Geogg Ho olduğu belirtiliyor. Fotoğrafın altında ise Ayes Gokkaya imzası bulunuyor. Fotoğrafı çeken muhtemelen olay yerinde bulunan bir Türk…

Borough Market’ta bir restoran çalışanı ise yaşananları şöyle anlattı: “Roast restoranın önünde ellerinde büyük bıçaklarla iki adam gördüm. İnsanları bıçaklıyorlardı. İki kişiyi öldürdüler. ‘Durun, durun’ diye bağırdık, onlara sandalye fırlattık. Polis geldi ve (saldırganı) anında vurdu.”

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Gerard Vowls adlı görgü tanığı da saldırganları durdurabilmek için onlara sandalye, bardak ve şişe fırlattığını belirterek, “Bana doğru gelip bıçaklamak istediler. Herkesi bıçaklıyorlardı” dedi.

FOTO: REUTERS

FOTO: REUTERS

POTANSİYEL TERÖR SALDIRISI

Başbakan Theresa May, olayı “potansiyel bir terör saldırısı” olarak nitelendirdi. Perşembe günü yapılacak erken genel seçimler için yürüttüğü kampanya çalışmalarını yarıda kesen Başbakan bugün acil güvenlik toplantısına (Cobra) başkanlık etti.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Muhafazakâr Partisi, Perşembe günü gerçekleştirilecek erken genel seçimler için kampanya çalışmalarını erteleme kararı aldı. Reuters’ın haberine göre; May’in sözcüsü, “Muhafazakâr Parti, bugün ulusal çapta kampanya yapmayacaktır. Gün ilerledikçe saldırıya ilişkin ayrıntılar ortaya çıktıkça değerlendirme yapacağız” dedi.

SEÇİMLER ERTELENECEK Mİ?

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ise yaşananları “Masum Londralılara yönelik kasıtlı ve korkakça bir saldırı olarak” nitelendirdi. Böylesi barbarca eylemlerin hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek saldırıyı en sert şekilde kınadığını vurgulayan Kahn, daha sonra yaptığı açıklamada ise seçimlerin ertelenmesinden yana olmadığını ifade etti.

İngiltere kamuoyunda 8 Haziran’daki erken genel seçimlerinin ertelenmesi gündem oldu. Konuya ilişkin Brexit Bakanı David Davis’den bir açıklama geldi. BBC’ye konuşan Davis, “Yasal olarak yapılıp yapılamayacağını (seçimlerin ertelenmesi) bilmiyorum. Bunu gerçekleştirmek için sanıyorum yasada bir değişiklik yapmak gerekiyor. Bunu kim yapacak? Şu anda Parlamento yok” dedi.

FOTO: DAILY MAIL/ Terörist oldukları tahmin edilen iki şahsın cansız bedenleri... Yer Borough Market semti.

FOTO: DAILY MAIL/ Terörist oldukları tahmin edilen iki şahsın cansız bedenleri… Yer Borough Market semti.

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn de Londra’da yaşananları “zalimce ve şok edici” olarak nitelendirdi.

Corbyn Twitter hesabından, “Kurbanları ve ailelerini düşünüyorum. Acil yardım birimlerine teşekkür ederim” diye yazdı. Corbyn de benzer bir adım atarak bugün akşam saatlerine kadar seçim kampanyasını askıya aldı.

Liberal Demokrat Parti lideri Tim Farron ile İskoç Ulusal Partisi lideri ve İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon’dan da benzer açıklamalar geldi.

İngiliz polisi London Bridge yakınlarındaki bir bara girerek, içeridekilere muhtemelen bir terör saldırısı yaşandığını söyledi. İngiliz Daily Mail gazetesinin yayınladığı videoda, bir polis memuru barda eğlenenlere yere yatmaları yönünde talimat verirken görülüyor. Bu anlar İngiliz Reuters haber ajansı tarafından da abonelerine servis edildi.

İngiliz polisi London Bridge yakınlarındaki bir bara girerek, içeridekilere muhtemelen bir terör saldırısı yaşandığını söyledi. İngiliz Daily Mail gazetesinin yayınladığı videoda, bir polis memuru barda eğlenenlere yere yatmaları yönünde talimat verirken görülüyor. Bu anlar İngiliz Reuters haber ajansı tarafından da abonelerine servis edildi.

SALDIRGANLAR AKDENİZ GÖRÜNÜMLÜ

İngiliz Daily Mail gazetesi, üçü de erkek olan “Akdeniz görünümlü” saldırganların köprü üzerinde yayaları ezerken, “Bu Allah için” diye bağırdığını öne sürdü.

Daily Mail’in haberinde saldırganların köprü üzerinde bir polisi yaklaşık 30 santimetrelik bir av bıçağıyla yaraladığı, akabinde Borough Market semtindeki kalabalık restoran ve barlarda bulunan insanlara saldırdığını yazdı. Bir kişinin göğsünden beş bıçak darbesiyle yaralandığı belirtildi.

yildirimbaski

Tanıklar, göğüslerine metal teneke bağlayan saldırganların bar pencerelerini kırdıklarını ve eğlenen insanların boğazlarını kestiklerini söyledi. Kırmızı eşofmanlı bir saldırganın ise “sakince” bir adamı üç kez bıçakladığı şahitlerden gelen bilgiler arasında.

FOTO: REUTERS

FOTO: REUTERS

Londra’da gece yarısı yaşanan gelişmeler, üç ayrı terör saldırısı düzenlendiği algısına yol açtı. Oysa London Bridge’deki ile Borough Market’taki olay, aynı failler tarafından peş peşe gerçekleştirilen bir saldırı.

Başkentin Vauxhall bölgesinde de bıçaklı saldırı düzenlendiği yönünde ihbar alınmıştı. Ancak Londra polisi daha sonra olayın, London Bridge ve Borough Market’te yaşananlarla ilgisinin olmadığını açıkladı.

olayyeriharitasi

TRUMP’IN MESAJINA SERT TEPKİ

ABD Başkanı Donald Trump, Londra saldırısının ardından paylaştığı mesajla kendini bir kez daha eleştiri oklarının hedefinde buldu.

Kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump, doğrudan Londra saldırısından bahsetmeden, “Akıllı, teyakkuzda ve sert olmaya ihtiyacımız var. Bize haklarımızı geri verecek mahkemelere ihtiyacımız var. Ekstra güvenlik önlemi olarak Seyahat Yasağı'na ihtiyacımız var” yazdı.

Sonraki mesajında ABD'nin Londra ve İngiltere'ye yardım için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu yazan Trump, “Sizinleyiz. Tanrıya emanet” ifadesini kullandı.

Trump bu açıklaması nedeniyle Londra'da yaşanan acıyı sömürmekle suçlandı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği Hukuk Direktör Yardımcısı Cecilla Wang, Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Başkan kendi ayrımcı ve yasadışı politikasını dayatmak için korkunç bir şiddet suçunu sömürdüğünde öfkelenmeye ihtiyacımız var” yazdı.

FOTO: REUTERS

FOTO: REUTERS

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Londra saldırısında duyduğu üzüntüyü dile getirerek, dayanışma duygularını iletti. Merkel açıklamasında, “Bugün, biz tüm sınırların ötesinde dehşet ve kederle, fakat eşit olarak kararlılıkla birlik olduk. Almanya adına belirtiyorum ki, terörizmin tüm biçimlerine karşı mücadelede sıkı ve kararlı bir şekilde Britanya’nın yanındayız” ifadesine yer verdi.

İngiliz Daily Mail gazetesi, kanlı saldırıyla ilgili inceleme sürerken, zanlıların cihatçı olduğunu yazdı. Gazete internet sitesinden her detayı işlediği haberine

İngiliz Daily Mail gazetesi, kanlı saldırıyla ilgili inceleme sürerken, zanlıların cihatçı olduğunu yazdı. Gazete internet sitesinden her detayı işlediği haberine “8 dakikalık terör” başlığını attı.

İKİ BUÇUK AYDA ÜÇÜNCÜ SALDIRI

İngiltere Mart ayından bu yana üçüncü kez terörün hedefi oldu. Libya asıllı Salman Abedi, 22 Mayıs’ta Ariana Grande’nin Manchester Arena’daki konserini kana buladı. Konser bittikten hemen sonra fuayede üzerindeki ev yapımı bombayı patlatan Abedi’nin intihar saldırısında 22 kişi hayatını kaybetti, 112 kişi ise yaralandı.

22 Mart’ta ise Khalid Masood adlı saldırgan, Parlamento binasına çıkan Westminster Köprüsü üzerinde aracıyla yayaları ezdi. Parlamento’nun bulunduğu yerleşkenin çitlerine çarpan Masood, aracından inerek bir polisi bıçaklayarak öldürdü. Saldırgan güvenlik güçleri tarafından öldürülürken, olayda Masood dahil 6 kişi hayatını kaybetti. SÖZCÜ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı