internet haber sitesi
Reklamı Geç

CHP Asker zehirlenmeleri için meclis araştırması istedi

CHP, askeri birliklere verilen yemek hizmetlerinin güvenliğinin tüm yönleriyle araştırılarak, sorunların ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Asker zehirlenmeleri için meclis araştırması istedi
CHP Asker zehirlenmeleri için meclis araştırması istedi admin

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu taraından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda görev yapan 1.049 asker rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış; Er Hüsnü Özel yaşamını yitirmiştir. Bu olayın ardından Batı Kışlasındaki askerlerde görülen şikayetlerin benzeri Doğu Kışlasında da görülmüştür. Batı ve Doğu Kışlalarında yaşanan bu vahim durumun ardından benzer şikayetlerin Manisa’nın Kırkağaç İlçesi’ndeki 6’ncı Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı’nda da yaşanması, durumun ihmal edilemeyecek kadar önemli ve ciddi olduğunu ortaya koymuştur.  

Yapılan çalışmada askeri birliklere yemek hizmetinin;

-Malzemeleri dışarıdan satın alınarak kendilerince yapıldığı,

-Malzemelerin merkezi bir birim tarafından alınıp birliklere dağıtıldığı ve yemeklerin birlikteki askerler tarafından bu malzemeler kullanılarak yapıldığı,

-Yemeğin dışarda bir başka birlikte yapılarak, pişmiş halde gönderilip dağıtıldığı,

-Yemeğin dışarıda ihaleyi kazanmış şirketin yemek fabrikasında yapılıp birliğe getirilerek askerlere dağıtıldığı,

-Malzemenin silahlı kuvvetler tarafından temin edilip birliğe yollanıp, birlikte daha önceden ihaleyi kazanmış firma tarafından sadece pişirme ve dağıtma işlemlerinin yapıldığı,

-Malzeme satın almasının merkezi yapılıp birliğe malzemenin merkezden yollandığı ancak pişirme işleminin taşeron tarafından yapıldığı,

Birlikler olmak üzere en az 6 farklı şekilde sunulduğu anlaşılmaktadır.

Yemek hizmetinin özelliği dolayısıyla hizmetin sunulmasına ilişkin süreçlerin belirli ve uzmanlarca gerekli kontroller yapıldıktan sonra güvenli bir şekilde askerlere ulaştırılması gerekmektedir. Bu durumda yemek hizmetinin dışarıdan satın alınması halinde sözleşme ve şartname hükümlerine göre, birliklerin kendi imkanları ile yapılması halinde de yine gerekli iç kontrol ve denetim süreçlerinin sağlıklı olarak yapılması gerekmektedir. İster dışarıdan satın alınsın isterse iç imkanlarla yapılsın, askeri personele yemek sağlama hizmetlerinde gerekli dikkat ve özenin gösterilmediğini açıkça ortaya koymaktadır. Toplu zehirlenme şeklinde ortaya çıkan bu olay askerlerimizin can güvenliğinin olmadığını göstermektedir.

Herhangi bir şirket için makul görülen yöntemlerin, konu bir askeri birlik olunca güvenlik açığı yarattığı, bir birliğin savaşır halde, yani operasyonel anlamada tutulabilmesinin sadece personelin yemek gideri demek olmadığı, aynı zamanda askeri hazır bulundurma gücü ve yeteneği olarak değerlendirilmesi gerektiği de açıktır. Özellikle doğuda güneydoğuda bazı karakollarda çetin kış şartlarından ya da bölgenin özelliklerinden dolayı da zaman zaman askerlerin beslenmesiyle ilgili çok sayıda aksamanın ve şikayetin olduğu bilinmektedir.

Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda yaşanan zehirlenme olayının diğer askeri birliklerimizde de yaşanabilecek olması ihtimali askeri güvenliğin sağlanması konusunda risk ve şüphelerin oluşmasına neden olmaktadır.

Askeri ve sivil yöneticilerce olay hakkında gerekli incelemeleri yapmadan mevsimsel karın ağrısı veya askerin psikolojisi ile ilgili olabilir gibi geçiştirici açıklamalar yapılması ve yaşanan olay konusunda kamuoyunu rahatlatacak yeterli ve inandırıcı bilgilendirme yapılmaması vatandaşlarımızın ve asker yakınlarının şüphe ve kaygılarını artırmaktadır. Yapılan açıklamaların biyokimyasal tespitlerle çelişmesi olayın ciddi bir şekilde araştırılması gereğini açıkça ortaya koymaktadır. 

Yapılan açıklamalardan yaşanan olayın mevcut idari soruşturma yolları ile geçiştirilemeyeceği, ülkemizin diğer bölgelerindeki birliklere sunulan yemek hizmetlerinde benzeri risklerin olup olmadığının araştırılarak belirlenecek riskler konusunda gerekli önlemlerin alınmasının kapsamlı bir şekilde TBMM tarafından araştırılarak kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir.

Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif  Seyhun Kışlasında yaşanan zehirlenme ve ölüm olayı başta olmak üzere askeri birliklere verilen yemek hizmetlerinin güvenliğinin tüm yönleriyle araştırılarak sorunların ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarım arz ederim.

                                                                                 

Özgür ÖZEL

Manisa Milletvekili

CHP Grup Başkanvekili

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı