internet haber sitesi
Reklamı Geç

İhsan Eliaçık, Edirne Kitap Fuarında Konuştu

" Bu ülkenin eğitim seviyesi ilkokul dört. Maalesef cehalette dünyanın en ön sıralarındayız. Kitap okuma, gazete okuma yok. Eğitim seviyemiz ortada işte. Dolayısıyla böyle bir memlekette din tutar mı? Tutmaz. Demokrasi tutar mı? Tutmaz. Hristiyanlığı getirin.. Tutmaz. Dünyanın en güzel sistemini getirin o da tutmaz. Hiçbişi tutmaz. İnsan şahisiyeti, karakteri uyuşmaz."

İhsan Eliaçık, Edirne Kitap Fuarında Konuştu
İhsan Eliaçık, Edirne Kitap Fuarında Konuştu admin

“İşin bir de din ayağı var. Bugün insanlar din namına bir takım hocalara gidiyor, radyolarda, televizyonlarda sorular soruyor. Son zamanlarda din kültürü ve ahlak bilgisi dersi olarak insanlara anlatılanlara bir bakın. Din kültürü diye, peygamberin hayatı diye, Kur'an'ın meali diye size ne anlatılıyor? Enteresan durumlar sözkonusu. Mesela bir çocuğa din hocası demiş ki, yıkanırken tamamen soyunmayacaksın günah demiş. Çocuk soruyor iyi de ben nasıl yıkanacağım. Üç metre kareden büyük yerde çıplak olmak caiz değilmiş. Tuvalete girerken sol ayağınla girip sağ ayağınla çıkacaksın, camiye girerken sağ ayağınla girecek çıkarken sol ayağınla çıkacaksın, yemeği sağ elinle yiyeceksin.. Yani nerede kötü, pis birşey var hepsi sol elinle olacak, nerede temiz, iyi birşey var o da sağ elinle olacak. Şimdi böyle bir halk hiç solcu olur mu? Bu kültürle yetişmiş bir halk hiç solcu olur mu kardeşim? Adam sağcılığı-solculuğu bile böyle anlıyor. Kur'an'da kitabı soldan verilenler cehennemde yanacakmış, sağdan verilenler cennete girecekmiş, huriler verilecekmiş. Böyle bir ayet olduğundan bahsediyorlar. Aslında öyle sağcı-solcu diye bir tabir yok. İlgili ayet geldiği dönemde Peygamber düşmanları Kabe'nin sol tarafında toplanırlardı, toplantı alanları oradaydı. Peygamber ve ashabı da sağ taraftaki mahallelerde, evlerde yaşarlardı. Bahsedilen budur, günümüz anlamıyla bir sağ sol yoktur. Bugün bu ayeti günümüz itibariyle anlamak durumundayız.
Yani erdemli, dürüst olanlar, paylaşanlar, zulme karşı olanlar ile bunun tam tersi hayat sürenler sözkonusu ediliyor. Çağdaş dünyada İslam'ın günümüzün sağ-sol kavramları ile anlaşılması mümkün değildir.
Bunu bilerek böyle çevirenler var. İnanın buna.
Ben özellikle anlattığım halde, bu ayet aslında bunları anlatıyor, senin çevirdiğin gibi değil dediğim halde adam olsun ya vatandaş hiç olmazsa solculardan uzak durur, sol partilere yönelmez, oy vermez deyip bilerek bunu böyle çeviriyor.
Bu Allah ile aldatmak, Kur'an ile insanları aldatmaktır. Çağımızda İslam'ı kavramak için bu kavramlardan sıyrılmak lazım. "

Kaynak: yuzdeyuzhaber

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı