internet haber sitesi
Reklamı Geç

Wikipedia kurucusundan mesaj var: Türkiye halkının yanında olacağım

Birçok kişi tarafından bilgi kaynağı olarak kullanılan Wikipedia erişime engellendi. Wikipedia'nın kapatılması sosyal medya tarafından tepkiyle karşılandı. Wikipedia kurucularından Jimmy Wales'de bu durum hakkında bir Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Peki Vikipedi neden kapatıldı?

Wikipedia kurucusundan mesaj var: Türkiye halkının yanında olacağım
Wikipedia kurucusundan mesaj var: Türkiye halkının yanında olacağım admin

Wikipedia neden kapatıldı? Wikipedia nedir? Yıllardır bilgi kaynağı görevi görne ve dün kapatılmasının ardından yankıları hala süren Wikipedia hakkında merak edilenler.

WIKIPEDIA KURUCULARINDAN JIMMY WALES TWEET ATTI

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Jimmy Wales, “Bilgiye erişim temel insan hakkıdır. Türkiye halkının bu hakkını savunma mücadelesinde hep yanında olacağım” ifadelerine yer verdi.

BTK SORGULAMASINDA “İDARİ TEDBİR”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) “Site Bilgileri Sorgu Sayfası” üzerinden sorgulandığında siteye mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” uygulandığını ortaya koyan bir açıklamaya yer verildi:
“5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)”

NEDEN ENGELLENDİ?

Henüz konuya ilişkin resmi bir kaynaktan açıklama yapılmadı. Ancak iddialara göre teröre destek veren içerikler nedeniyle erişim engeli uygulandı. Ayrıca sitede bulunan Türkiye'yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle erişim engeli geldi. Türkiye'nin Wikipedia'dan dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği belirtildi. Türkiye, Wikipedia'dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını talep etti. Dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtildi.

SÖZCÜ

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı