internet haber sitesi
Reklamı Geç

63 çalışmanın sonucuna göre ateistler dindarlardan daha zeki

Bir grup bilim insanı, zeka ve dindarlık arasında ilişkiyi inceleyen 63 çalışmanın meta-analizi sonucunda, ateistlerin dindarlardan 'daha zeki' oldukları kanısına vardı.

63 çalışmanın sonucuna göre ateistler dindarlardan daha zeki
63 çalışmanın sonucuna göre ateistler dindarlardan daha zeki admin

Rochester ve Northeastern Üniversiteleri'nden Miron Zuckerman, Jordan Silberman ve Judith A. Hall, zeka ve dindarlık arasında 'negatif bir ilişki' olduğunu ortaya koyan 63 araştırmanın istatistiki analizini gerçekleştirdi. 

'ZEKA-DİN İLİNTİSİ YAŞLA DEĞİŞİYOR'

Meta-analiz sonucunda, zeka ile dindarlık arasında 'negatif anlamlı bir bağlantı' bulunduğu ifade edildi. Analizi yapan bilim insanları, söz konusu ilintinin yaşla değiştiğini ve en güçlü farkın üniversite çağı genç yetişkinlerde görüldüğünü ifade ediyor. En zayıfı ise çocuk ve ergenlik çağındakilerde.

ÜNİVERSİTE FAKTÖRÜ

Birçok kişi, genç yetişkinlerin farklı fikirlerle karşılaştıkları üniversitenin bir faktör olduğunu düşünüyor. Elde ettikleri sonuç hakkında açıklama yapan bilim insanları, 'Öğrencilerde sıklıkla görülen, yetişkinliğe adım atma çağındaki öz-keşiflerin' üniversitede belirleyici olduğunu ifade ediyor: "Evden kopuş ve sorgulamayı teşvik eden yeni bir ortama giriş, zekanın dini inançlara etkide bulunmasını tetikleyebilir."

KESİN SONUÇ OLARAK KABUL EDİLEMEZ

Araştırmayı yürüten ekip, analizin IQ testlerinden yapıldığını ve duygusal ile yaratıcı zekanın değerlendirmeye katılmadığına dikkati çekiyor. Dolayısıyla, ateistlerin dindarlardan daha zeki oldukları sonucunu kesin olarak kabul etmenin 'adil olmayacağını' vurguluyorlar. SPUTNIK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı