internet haber sitesi
Reklamı Geç

Rusya'dan ŞOK karar

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye üzerinde uçuş güvenliği sağlamak için ABD ile imzalanan "Suriy memorandumunun" iptal edildiğini açıkladı.

Rusya'dan ŞOK karar
Rusya'dan ŞOK karar admin

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "6 Nisan'ı 7 Nisan'a bağlayan gece ABD İdlip'deki kimyasal saldırı olayını kullanarak Suriye'nin hükümet birliklerine ateş açtı.

ABD olayı çözmekten kaçınarak güç gösterisine ve uluslararası terörizmle mücadele eden ülkeden askeri eyleme gitti" denildi ve şu uyarı yapıldı:

"Rusya tarafı ABD ile imzalanan Suriye'deki operasyonlar sırasında olumsuz olayları önlemek amacıyla imzalanan memorandumu iptal ediyor."

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklaması şöyle devam etti:

"ABD dünyadaki mevcut sorunları daha da kötüleştiren ve uluslararası güvenlik için tehdit oluşturan bu tür düşünmeden atılan adımları ilk kez sergilemiyor. ABD ve diğer ülkelerin hükümetin onayı olmadan veya birleşmiş milletler güvenlik konseyinin kararı olmadan Suriye topraklarında olması uluslararası kuralların sert bir ihlalidir. Eskiden bu terör ile mücadele görevi adı altında anlatılırken şimdi Suriye'nin egemenliğine karşı yapılan agresif bir eylemdir. ABD'nin bugün aldığı kararlar Rusya ve Amerika'nın ilişkilerine daha fazla zarar veriyor."

Lavrov: Tamamen uydurma bahanelere dayandırılmış bir saldırı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ABD'nin Suriye'ye yönelik füzeli saldırısını, "Tamamen uydurma bahanelere dayandırılmış bir saldırı" diye nitelendirdi.

Özbekistan'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, ABD saldırısının Washington ile olan ilişkilerinde "onarılamaz hasara neden olmamasını" umduğunu vurguladı ve "Bu tamamen uydurma bahanelere dayandırılmış bir saldırı. Dün geceki saldırı bana, ABD'nin, İngiltere ve diğer bazı müttefikleriyle birlikte, 2003 yılında Irak'a saldırdıkları durumu hatırlatıyor" dedi.

ABD yönetiminden söz konusu saldırıları neden yaptığına ilişkin "net bir açıklama" isteyeceklerini de vurgulayan Lavrov, saldırıda hayatını kaybeden Rus askeri olmadığını da sözlerine ekledi.

Putin: ABD’nin saldırısı Rusya ile ilişkisine ciddi zarar verecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin’in ABD’nin Suriye’ye saldırısının Rusya ile ilişkisine ciddi zarar vereceğini düşündüğünü bildirdi.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Washington’un bu adımı zaten kötü durumda olan Rusya ve Amerika’nın ilişkilerine ciddi darbe vuracak" dedi ve ekledi:

"En önemlisi Putin, bu adımın uluslararası terörle mücadelede asıl amacımıza yaklaştırmadığını, aksine terörle mücadeleye yönelik uluslararası koalisyonun kurulması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim öncesi kampanyalarında öncelikli görevi olarak adlandırdığı bu küresel kötülükle etkili mücadele için ciddi engel oluşturduğunu düşünüyor.

"Putin, ABD'nin bu saldırısını bağımsız bir BM üyesine yapılmış olan bir saldırganlık olarak gördüğünü, bunun da uluslararası kurallara aykırı olduğunu söylüyor. Putin, ABD'nin Suriye saldırısı ile dünya kamuoyunun Irak'ta meydana gelen sivil kayıplarını gözlerden uzak tutmaya çalıştığına inanıyor."

Rusya: Her uzman bu kararın İdlib'deki olaydan önce alındığını anlayabilir

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetimini, Suriye saldırısını "önceden hazırlamakla" suçladı ve "Her uzman bu kararın İdlib'deki olaydan önce alındığını anlayabilir" uyarısı yaptı.

"Birçok uzmanın da doğruladığı üzere Şam'ın bu tür silahları yok; Kimyasal Silah Yasaklama Örgütü de aynı sonuçlara vardı" Rusya Dışişleri Baknlığı açıklamasında, şöyle denildi:

"Biz birçok kez uluslararası terörizmle mücadele başta olmak üzere en ciddi sorunların çözümünde işbirliğine hazır olduğumuzu dile getirdik. Fakat hiçbir zaman yasal Suriye hükümetine karşı yapılan yasadışı eylemleri onaylamıyoruz.

""Askeri eylemini açıklayan Washington İdlib'de yaşananları tamamen çarptırıyor. Amerika'nın Suriye hükümet birliklerinin kimyasal silah kullanmadığını anlamaması imkansız.

"Birçok uzmanın da doğruladığı üzere Şam'ın bu tür silahları yok. Kimyasal Silah Yasaklama Örgütü de aynı sonuçlara vardı. Son yıllarda bu kuruluş Suriye'de kimyasal programla ilgili tüm yapıları araştırdı.

"İdlib'e gelince orada teröristler Suriye ve Irak'ta kullanmak üzere zehirleyici maddelerin üretimiyle ilgileniyorlardı. Bu üretimin engellenmesi Suriye birliklerinin askeri operasyonları sonucunda gerçekleşti.

"ABD bunları anlamamazlıktan geliyor. Onlar teröristlerin Irak'ta kimyasal silah kullanmasına gözlerini kapattılar. Böylelikle uluslararası terörizme sadece yardımcı olunur ve yeni ataklar beklenebilir.

"Hiç şüphesiz ki, ABD'nin askeri eylemi ABD koalisyonu yüzünden yüzlerce insanın öldüğü ve insani durumun kötüleştiği Musul'daki durumdan dikkatleri başka yöne çekme çabasıdır.

"Bu saldırının uzun zamandır hazırlandığı ortada. Her uzman bu kararın İdlib'teki olaydan önce alındığını anlayabilir.

"Rusya tarafı ABD ile imzalanan Suriye'deki operasyonlar sırasında olumsuz olayları önlemek amacıyla imzalanan memorandumu iptal ediyor.

"BM Güvenlik Konseyi'ni bu durumu görüşmek için acil toplantıya çağırıyoruz."

"ABD'nin IŞİD'i kendi jeopolitik çıkarlarının kararını vermek için bir araç olarak kullandığını bir kez daha görüyoruz"

Rusya Meclis alt kanadı Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin, ABD'nin Suriye'ye füzeli saldırısına, "ABD'nin IŞİD'i kendi jeopolitik çıkarlarının kararını vermek için bir araç olarak kullandığını bir kez daha görüyoruz" diye tepki gösterdi.

Washington'un Suriye'ye füzeyle ateş açmasının "ABD'nin çifte standart politikası" olduğunu savunan Şvıtkin Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Bu ABD'nin bir kez daha uyguladığı çifte standart politikasıdır, bunu başka şekilde adlandıramazsınız" dedi ve ekledi:

"Bugün ABD'nin IŞİD'i kendi jeopolitik çıkarlarının kararını vermek için bir araç olarak kullandığını bir kez daha görüyoruz ve IŞİD ile mücadele eden Suriye ordusuna ateş açılması endişe uyandırıyor."

Şvıtkin, "ABD kime karşı savaşıyor? IŞİD'e karşı mı IŞİD ile mücadele edenlere karşı mı?" diye sordu.

Rusya /Ozerov : BM üyelerine karşı yapılan agresif bir eylem 

Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, ABD'nin Suriye bombardımanını, "BM üyelerine karşı yapılan agresif bir eylem" diye nitelendirdi ve Rusya’nın Suriye’de ABD ile "askeri işbirliği kanallarını kesebileceği" uyarısı yaptı.

Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan habere göre, Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, ABD'nin Suriye'ye karşı giriştiği saldırıyı "Bu eylem BM üyelerine karşı yapılan agresif bir eylem" diye nitelendirerek, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını talep edeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi Bolivya da daha önce yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’nin Shayrat Hava Üssü’ne düzenlediği roket saldırısı görüşmek üzere Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

Slutskiy: İdlib'deki kimyasal saldırı provokasyon olabilir

Rusya Devlet Duma’sı Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Suriye’de yaşanan kimyasal saldırının ABD’nin Esad karşıtı politikasına dönmesini sağlayacak bir provokasyon olabileceğini ileri sürdü.

Rus haber ajansı RİA’nın haberine göre Slutskiy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İdlib’deki kimyasal saldırının ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarını reddederek, ABD’nin Esad karşıtı politikasına dönmesini sağlayacak provokasyon olabilmesini de göz önünde bulundurmak lazım" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Humus’taki askeri üsse saldırı yapılmadan önce ABD’nin Esad’a karşı koalisyon kurma niyetini direk olarak dile getirdiğini hatırlatan Slutskiy, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda ABD ve müttefikleri yüzünden Suriye’deki terörizme karşı mücadele eden geniş koalisyon şu ana kadar kurulmadı. ABD çıkarlarını koruyarak jeopolitikle uğraşırken ve Suriye hükümetinin ordusunu vururken Rusya tek başına uluslararası terörizmle mücadele etmek zorunda kaldı."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı