internet haber sitesi
Reklamı Geç

İngiltere Başbakanı Theresa May, Suudi Arabistan ziyaretinde başörtüsü takmadı

İngiltere Başbakanı Theresa May, Ortadoğu turu kapsamında Suudi Arabistan'a resmi ziyaret yaptı. May, şeriat ile yönetilen ülkeye yaptığı ziyarette pantolon ve kollarını örten uzun bir bluz giyse de başörtüsü takmadı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Suudi Arabistan ziyaretinde başörtüsü takmadı
İngiltere Başbakanı Theresa May, Suudi Arabistan ziyaretinde başörtüsü takmadı admin

İngiltere Başbakanı Theresa May, Ürdün'deki temaslarının ardından ticaret ve ikili ilişkiler ana gündem maddeleri ile Suudi Arabistan'a bir ziyaret yaptı.

May, Dışişeri Bakanlığı'nın şeriatla yönetilen ülkede 'kadınların başörütüsü takması gerekir' yönündeki uyarısına rağmen başörtüsü takmamayı tercih etti.

Ancak May muhafazakar bir giyim tarzını tercih etti. Etek yerine koyu renk pantolon giyen May'in üzerinde de dirseklerini örten bir bluz vardı.

​Özellikle Twitter'da bazı kullanıcılar May'in başörtüsü takmamasını tebrik ederek "rejime boyun eğmediği için May ile gurur duydukları' yorumunu yaptı. 

Kimisi de mesajlarında 'laik kadınların eşit ve özgür' oldukları vurgusunu yaptı.

THATCHER ŞAPKA TAKMAYI TERCİH ETMİŞTİ

İngiltere tarihindeki ilk kadın başbakan olan Margeret Thatcher da yıllar önceki Suudi Arabistan ziyaretinde uzun bir elbise giymiş ve saçlarını örten bir şapka takmıştı.

Suudi Arbistan'da kadınlara yönelik katı kısıtlamalara rağmen yabancı liderlerin bu giyim kurallarına uymasını gerektiren bir kanun bulunmuyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama da 2 yıl önceki Suudi Arabistan ziyeretinde başını örtmemişti. 

​Yine eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da saçlarını örtmeyi reddetmişti.

GÜNDEMDE TİCARET VE İKİLİ İLİŞKİLER VAR

May ziyaretten önce temaslarının 'kadınların neler başarabileceği konusunda bir mesaj' olarak görülmesini istediğini söylese de İngiletere'nin Ortadoğu'daki en büyük ticaret ortağı olan Suudi Arabistan liderleriyle yapılacak görüşmelerde ana gündem maddeleri ticaret, güvenlik ve ikili ilişkiler.

Ziyaret öncesi İngiliz basınına konuşan May, "Aramızdaki çok önemli ilişkileri konuşacağız. Bu hem ticaret hem de güvenlik bakımından önemli bir bağ. Suudilerle işbirliğimiz İngiltere'de pek çok hayat kurtarmıştır" diye konuştu. Suudi Arabistan temaslarında insan hakları konularını da gündeme getireceğini belirten May, bunun da bu ülkeyle mevcut iyi ilişkiler sayesinde mümkün olduğunu kaydetti.

İngiliz hükümeti, iç kamuoyunda insan hakları örgütleri ve muhalefet partileri tarafından Suudi Arabistan'a bu ülkenin Yemen'deki operasyonlarında sağladığı askeri danışmanlık ve silahlar nedeniyle eleştiriliyor.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı