internet haber sitesi
Reklamı Geç

Fukuşima’da yaşanan felaketin üzerinden 10 yıl geçti

Çernobil'den sonra dünyanın gördüğü en büyük nükleer felaket olan Fukuşima'da 10 yıl geride kaldı. Ülkede anma törenleri düzenlenirken, bugüne dek 300 milyar dolar harcansa da 40 bini aşkın insan yaşadıkları yere dönebilmiş değil.

Fukuşima’da yaşanan felaketin üzerinden 10 yıl geçti
Fukuşima’da yaşanan felaketin üzerinden 10 yıl geçti admin

Japonya’da tarihin en büyük büyük felaketlerinden birinin 10. yıldönümü yaşanıyor. 11 Mart 2011’de 9.0’lık bir depremle sarsılan Japonya’nın Sendai kenti, kısa süre sonra tsunami felaketini de beraberinde yaşadı.

Yerel saatle 14.46’da meydana gelen deprem ve dev dalgalardan etkilenen yerler arasında Fukuşima Nükleer Santrali de vardı.

İmparator Naruhito ve eşi saygı duruşunda.

Reaktörleri sular altında kalan santralde nükleer sızıntı meydana geldi. Bölgede yaşayan on binlerce kişi hem dev dalgalardan hem de sızıntıdan kaçmak zorunda kaldı.

Felakette yakınlarını kaybedenler.

160 bin insanın bölgeyi terk ettiği felakette yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybetti. Bugün o felaketin 10. yıldönümünde ülke genelinde binlerce kişi kurbanları andı. Saat 14.46’yı gösterdiğinde sessizlik içinde saygı duruşunda bulunuldu.

Üstteki kare 2011, alttaki kare ise 2021’de felaketin yaşandığı bölgede çekildi.

İmparator Naruhito ve eşi de başkent Tokyo’daki anma töreninde saygı duruşunda bulunanlar arasındaydı. Başbakan Yoshihide Suga ise törende bir konuşma yaptı. Suga, “Sevdiklerini ve arkadaşlarını kaybedenlerin hislerini düşündüğümde bu katlanılmaz. Bu felakette yakınlarını kaybedenlere kalbimin en derinlerinden taziyelerimi sunuyorum” dedi.

Reuters haber ajansı, felaketin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bölgedeki yaşanan değişimleri fotoğraflarla aktarmaya çalıştı. Japon hükümetinin bölgeyi yeniden inşa etmek için 300 milyar dolar harcadığı, 40 bin insanın halen geri dönemediği belirtiliyor.

Fukuşima’daki felaketten önce ülkede faaliyette olan 54 nükleer santral bulunuyordu. Yaşananların ardından güvenlik standartları yeniden düzenlenirken, yalnızca 9 santral aktif olarak çalışıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı