internet haber sitesi
Reklamı Geç

DİSK'ten başkanlık raporu: Başkanlık işçiye ve insani gelişmeye zararlıdır!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sendikalaşma ve toplu sözleşmelerde azalma, çalışma sürelerinde artışlar ve benzeri birçok nedenlere dayanarak, "Başkanlık işçiye, işçi haklarına, sendikalaşmaya zararlıdır"uyarısı yaptı.

DİSK'ten başkanlık raporu: Başkanlık işçiye ve insani gelişmeye zararlıdır!
DİSK'ten başkanlık raporu: Başkanlık işçiye ve insani gelişmeye zararlıdır! admin

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sendikalaşma ve toplu sözleşmelerde azalma, çalışma sürelerinde artışlar ve benzeri birçok nedenlere dayanarak, “Başkanlık işçiye zararlıdır” uyarısı yaptı.

DİSK’in “başkanlık ve parlamenter” sistemlerle yönetilen ülkeleri karşılaştırarak hazırladığı “Başkanlık ve Parlamenter Rejimlerde İşçi Hakları ve İnsani Gelişme Raporu” açıklandı.

DİSK raporu: Bu kadar tesadüf olamaz! Başkanlık işçiye ve insani gelişmeye zararlıdır!

HAKLAR BAŞKANLIK REJİMLERİNDE DAHA ÇOK İHLAL EDİLİYOR

“Bu rapor ülkelerin siyasal rejimlerine göre temel işçi haklarını ve insani gelişme durumunu incelemektedir” diye sunulan raporda, “başkanlık ve parlamenter rejimlerde işçi haklarını ve insani gelişme durumunu karşılaştırmalı olarak” ele alındı.

“Araştırma bulguları ele alınan bütün kategorilerde parlamenter rejimin başkanlık rejiminden üstün olduğunu gösteriyor” denilen raporda, şu konuların altı çizildi: “Haklar başkanlık rejimlerinde daha çok ihlal ediliyor”

“İşçi hakları ve sendikal haklar parlamenter rejimlerde daha çok korunurken, başkanlık rejimlerinde daha çok ihlal ediliyor. Sendikalaşma ve toplu pazarlık düzeyi parlamenter rejimlerde daha yüksek başkanlık rejimlerinde daha düşüktür. Çalışma süreleri parlamenter rejimlerde daha kısadır. Ölümlü iş kazaları başkanlık rejiminde parlamenter rejimlerin iki katıdır. İnsani gelişme düzeyi parlamenter rejimlerde daha yüksektir. Parlamenter rejimlerde demokratik katılım kanallarının çok daha fazla olması, işçilerin ve sendikaların seslerini duyurma imkanlarının daha fazla olması nedeniyle parlamenter rejimlerde işçi hakları ve sendikal haklar daha gelişkindir.”

isci_haklari_baskanlik

DİSK Raporu’nun bulguları da şöyle özetlendi:
– Başkanlık rejimine sahip ülkelerde temel işçi hakları ve sendikal haklar daha yoğun biçimde ihlal ediliyor.
– Sendikal hakların en güvencede olduğu ülkelerin yüzde 84'ü parlamenter rejime sahip ülkeler.
– Sendikal hakların en ağır biçimde ihlal edildiği ülkelerin yüzde 71'i başkanlık ve yarı başkanlık rejimine sahip.
– Başkanlık rejiminde sendikalaşma ve toplu sözleşme kapsamı parlamenter rejime göre çok daha düşüktür.
– Parlamenter rejimlerde ortalama sendikalaşma oranı yüzde 29 iken, başkanlık rejimlerinde yüzde 12 düzeyinde.
– Parlamenter rejimlerde toplu sözleşme kapsamı yüzde 48 iken, başkanlık rejimlerinde yüzde 27'dir
– Başkanlık rejiminde işçiler daha uzun çalışıyor ve “iş kazaları” sonucu daha çok ölüyor.
– Başkanlık rejimlerinde ortalama çalışma süresi 42.5 saat iken, parlamenter rejimlerde 37.6 saattir.
– Başkanlık rejimlerinde ölümlü iş kazası oranları parlamenter rejimlerin iki katından fazladır.
– Başkanlık rejimlerinde 100 bin işçide ölümlü iş kazası oranı 5.2 iken, parlamentere rejimlerde bu oran 2.4'e düşüyor.
– Başkanlık rejimlerinin insani gelişme karnesi zayıf. Çok yüksek insani gelişme grubundaki ülkelerin yüzde 82'si parlamenter rejime sahip.
– Düşük insani gelişme grubundaki ülkelerin yüzde 88'inde başkanlık ve yarı başkanlık rejimi var
– Başkanlık rejimlerinde ortalama ömür daha kısa. Parlamenter rejimlerde doğuşta ortalama ömür beklentisi 76 iken, başkanlık rejimlerinde 67'dir
– Başkanlık rejimleri gelir dağılımı açısından daha eşitsizdir: Başkanlık rejimlerinde en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasındaki fark 10 kat iken, parlamenter rejimlerde bu fark 6.7 kata düşüyor.
– Başkanlık rejimleri toplumsal cinsiyet açısından da daha eşitsizdir. Başkanlık rejimlerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği endeksi iki kat daha yüksek.

“İşçi hakları için, sendikal haklar için, insani gelişme için başkanlığa hayır”

“İşçi hakları, sendikal haklar ve insani gelişme açısından başkanlık ve parlamenter rejimleri karşılaştırdığımızda parlamenter rejimlerin açık bir üstünlüğe sahip olduğu görülüyor” denilen raporun sonuç bölümünde, “Başkanlık rejimleri net bir biçimde işçi hakları, sendikal haklar ve insani gelişme açısından parlamenter rejimlerin gerisinde kalmaktadır” uyarısı yapıldı ve şöyle devam edildi:
“Başkanlık rejiminde sendikal haklar daha çok ihlal edilirken, sendikalaşma oranları ve toplu pazarlık düzeyi çok daha düşük seyrederken, çalışma saatleri daha uzun ve işçi ölümleri daha yüksektir. Başkanlık rejimlerinde gelir eşitsizliği daha yüksek insani gelişme ise daha düşüktür. Bütün bunlar tesadüf olamaz. Başkanlık rejimleri işçi haklarının, sosyal haklarının korunması ve geliştirilmesi açısından dezavantajlıdır. Parlamenter rejimlerin çoğulcu, çok sesli karakteri, başta işçi sınıfı olmak üzere farklı toplumsal çıkarlara sahip sınıf ve kategorilerinin örgütlenmesini kolaylaştırmakta, seslerini duyurulmalarını ve haklarını savunmalarını kolaylaştırmaktadır. İşçi hakları için, sendikal haklar için, insani gelişme için başkanlığa hayır.”
Raporda kullanılan veriler de şöyle tanımladı:

ILO İstatistiki Veri Tabanı:

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışma hakları ve işgücü piyasaları konusunda uluslararası karşılaştırılabilir veriler sunuyor. ILO İstatistiki Veri Tabanında sendikalaşma oranlarından, çalışma sürelerine, iş kazalarından iş gücüne katılma oranlarına kadar karşılaştırmalı veriler bulunmaktadır. Raporumuzda yer alan verilerin önemli bir bölümü ILO istatistik veri tabanından alındı.

İnsani Gelişme Endeksi (HDI):

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan İnsani Gelişme Endeksi (Human Development Index-HDI), ülkelerin insani gelişme düzeylerini ölçmeyi hedefleyen bir göstergedir. Ülkelerdeki ortalama ömür beklentisi, okuryazarlık oranı, eğitim ve yaşam kalitesi, eşitsizlik gibi değişkenleri esas alan bir ölçümdür. İnsani gelişme endeksi ülkelerin insani gelişiminde ortalama başarının özet ölçüsüdür. Bu ölçüler; uzun ve sağlıklı bir yaşam, bilgili ve iyi bir yaşam standardına sahip olmadır.

“SONUÇ: BU KADAR TESADÜF OLAMAZ! BAŞKANLIK İŞÇİYE ve İNSANİ GELİŞMEYE ZARARLIDIR!”

DİSK Raporunda Sonuç kısmında şu açıklamaya yer verdi:
İşçi hakları, sendikal haklar ve insani gelişme açısından başkanlık ve parlamenter rejimleri karşılaştırdığımızda parlamenter rejimlerin açık bir üstünlüğe sahip olduğu görülmektedir. Başkanlık rejimleri net bir biçimde işçi hakları, sendikal haklar ve insani gelişme açısından parlamenter rejimlerin gerisinde kalmaktadır.

Bu kadar tesadüf olamaz! Başkanlık rejiminde sendikal haklar daha çok ihlal edilirken, sendikalaşma oranları ve toplu pazarlık düzeyi çok daha düşük seyrederken, çalışma saatleri daha uzun ve işçi ölümleri daha yüksektir. Başkanlık rejimlerinde gelir eşitsizliği daha yüksek insani gelişme ise daha düşüktür. Bütün bunlar tesadüf olamaz.

Başkanlık rejimleri işçi haklarının, sosyal haklarının korunması ve geliştirilmesi açısından dezavantajlıdır. Parlamenter rejimlerin çoğulcu, çok sesli karakteri, başta işçi sınıfı olmak üzere farklı toplumsal çıkarlara sahip sınıf ve kategorilerinin örgütlenmesini kolaylaştırmakta, seslerini duyurulmalarını ve haklarını savunmalarını kolaylaştırmaktadır.

Türkiye'de sendikal hakların ve işçi haklarının en geliştiği dönem parlamenter rejimin en güçlü olduğu 1960-80 dönemidir. Bu dönemde işçiler parlamento yoluyla da seslerini duyurabilmiş, etkili olabilmişlerdir. Bir dizi eksik ve aksayan yanına rağmen parlamenter rejim, başkanlık sistemine göre daha demokratik ve işçi hakları açısından daha elverişli bir sistemdir. Bu nedenle parlamenter sistem demokratikleştirilerek güçlendirilmelidir.

Başkanlık rejimi Türkiye'de işçi hakları ve sendikal hakların daha da kötüleşmesine yol açacaktır.

Ülkemizde parlamenter rejimde dahi ciddi sınırlamalar ve ihlallerle karşılaşan işçi hakları tek adama ve güçler birliğine dayalı başkanlık sisteminde çok daha ciddi ihlallerle yüz yüze gelecektir.

Dünya örnekleri bize başkanlık sisteminin işçi haklarına, sendikal haklara, insani gelişmeye zararlı olduğunu gösteriyor.

İşçi hakları için, sendikal haklar için, insani gelişme için başkanlığa hayır!”

DİSK’in raporunda yer verilen işçi hakları açısından başkanlık ve parlamenter sistem karşılaştırmasına dair grafikler şöyle yer aldı:

isci_haklari_baskanlik_1

isci_haklari_baskanlik_2

isci_haklari_baskanlik_4

isci_haklari_baskanlik_5

isci_haklari_baskanlik_6

isci_haklari_baskanlik_7

isci_haklari_baskanlik_8

BAŞKANLIK, YARI BAŞKANLIK VE PARLAMENTER REJİMLERE GÖRE ÜLKELER LİSTESİ

Ülke Siyasi Rejim Bölge Ülke Siyasi Rejim Bölge
Gana Başkanlık Afrika Güney Afrika Parlamenter rejim Afrika
Mozambik Başkanlık Afrika Botsvana Parlamenter rejim Afrika
Namibya Başkanlık Afrika Etiyopya Parlamenter rejim Afrika
Togo Başkanlık Afrika Fas Parlamenter rejim Afrika
Angola Başkanlık Afrika Lesotho Parlamenter rejim Afrika
Burkina Faso Başkanlık Afrika Mauritus Parlamenter rejim Afrika
Çad Başkanlık Afrika Tunus Parlamenter rejim Afrika
Ekvator Başkanlık Afrika Somali Parlamenter rejim Afrika
Ruanda Başkanlık Afrika Japonya Parlamenter rejim Asya
Senegal Başkanlık Afrika İsrail Parlamenter rejim Asya
Tanzanya Başkanlık Afrika Myanmar Parlamenter rejim Asya
Uganda Başkanlık Afrika Nepal Parlamenter rejim Asya
Benin Başkanlık Afrika Singapur Parlamenter rejim Asya
Kamerun Başkanlık Afrika Fiji Parlamenter rejim Asya
Kenya Başkanlık Afrika Lübnan Parlamenter rejim Asya
Moritanya Başkanlık Afrika Malezya Parlamenter rejim Asya
Nijerya Başkanlık Afrika Tayland Parlamenter rejim Asya
Sierra Leone Başkanlık Afrika Bangladeş Parlamenter rejim Asya
Cezayir Başkanlık Afrika Hindistan Parlamenter rejim Asya
Mısır Başkanlık Afrika Kamboçya Parlamenter rejim Asya
Zambiya Başkanlık Afrika Pakistan Parlamenter rejim Asya
Zimbabwe Başkanlık Afrika Irak Parlamenter rejim Asya
Burundi Başkanlık Afrika Almanya Parlamenter rejim Avrupa
Eritre Başkanlık Afrika Avusturya Parlamenter rejim Avrupa
Kuzey Sudan Başkanlık Afrika Danimarka Parlamenter rejim Avrupa
Orta Afrika Başkanlık Afrika Estonya Parlamenter rejim Avrupa
Sudan Başkanlık Afrika Finlandiya Parlamenter rejim Avrupa
Kazakistan Başkanlık Asya Hollanda Parlamenter rejim Avrupa
Sri Lanka Başkanlık Asya İsveç Parlamenter rejim Avrupa
Endonezya Başkanlık Asya İtalya Parlamenter rejim Avrupa
Filipinler Başkanlık Asya İzlanda Parlamenter rejim Avrupa
Hong Kong Başkanlık Asya Norveç Parlamenter rejim Avrupa
Güney Kore Başkanlık Asya Slovakya Parlamenter rejim Avrupa
Suriye Başkanlık Asya Belçika Parlamenter rejim Avrupa
Belarus Başkanlık Avrupa Çekya Parlamenter rejim Avrupa
ABD Başkanlık K. Amerika İrlanda Parlamenter rejim Avrupa
Uruguay Başkanlık L. Amerika İsviçre Parlamenter rejim Avrupa
Brezilya Başkanlık L. Amerika Letonya Parlamenter rejim Avrupa
Dominik Başkanlık L. Amerika Moldova Parlamenter rejim Avrupa
Kosta Rika Başkanlık L. Amerika Arnavutluk Parlamenter rejim Avrupa
Arjantin Başkanlık L. Amerika Bosna Hersek Parlamenter rejim Avrupa
Bolivya Başkanlık L. Amerika Bulgaristan Parlamenter rejim Avrupa
El Salvador Başkanlık L. Amerika Hırvatistan Parlamenter rejim Avrupa
Peru Başkanlık L. Amerika İngiltere Parlamenter rejim Avrupa
Şili Başkanlık L. Amerika İspanya Parlamenter rejim Avrupa
Venezuela Başkanlık L. Amerika Karadağ Parlamenter rejim Avrupa
Honduras Başkanlık L. Amerika Macaristan Parlamenter rejim Avrupa
Meksika Başkanlık L. Amerika Polonya Parlamenter rejim Avrupa
Panama Başkanlık L. Amerika Sırbistan Parlamenter rejim Avrupa
Paraguay Başkanlık L. Amerika Türkiye Parlamenter rejim Avrupa
Guatemala Başkanlık L. Amerika Yunanistan Parlamenter rejim Avrupa
Kolombiya Başkanlık L. Amerika Kanada Parlamenter rejim K. Amerika
Kongo Yarı başkanlık Afrika Barbados Parlamenter rejim L. Amerika
Madagaskar Yarı başkanlık Afrika Bahamalar Parlamenter rejim L. Amerika
Cibuti Yarı başkanlık Afrika Belize Parlamenter rejim L. Amerika
Mali Yarı başkanlık Afrika Jamaika Parlamenter rejim L. Amerika
Nijer Yarı başkanlık Afrika Trinidad ve Tobago Parlamenter rejim L. Amerika
Gürcistan Yarı başkanlık Asya Yeni Zelanda Parlamenter rejim Okyanusya
Tayvan Yarı başkanlık Asya Avustralya Parlamenter rejim Okyanusya
Filistin Yarı başkanlık Asya      
Rusya Yarı başkanlık Avrasya      
Fransa Yarı başkanlık Avrupa      
Litvanya Yarı başkanlık Avrupa      
Portekiz Yarı başkanlık Avrupa      
Romanya Yarı başkanlık Avrupa      
Ukrayna Yarı başkanlık Avrupa      
Haiti Yarı başkanlık L. Amerika

 

Kaynak : SÖZCÜ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı