internet haber sitesi
Reklamı Geç

Boğazlar Türk egemenliğinden çıkıyor mu?

OdaTV'den Fethi Yılmaz'ın kaleme aldığı 29.01.2019 tarihli yazıyı okuyunca tüyleriniz biz biz olacak! Son günlerde sıkça telaffuz edilen beka söylemleri gerçekte karşı karşıya olduğumuz güncel sorun haline mi gelmiştir?

Boğazlar Türk egemenliğinden çıkıyor mu?
Boğazlar Türk egemenliğinden çıkıyor mu? admin

İşte Yılmaz'ın kaleme aldığı o çarpıcı köşe yazısı:

"2018 yılının son günü, 31 Aralık Pazartesi...

Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayımlandı: Kılavuzluk Ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği.

İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nı yakından ilgilendiren bu yönetmelik büyük tartışmalara neden oldu. Zira, şu hayati soru gündeme geldi: Boğazlar Türk egemenliğinden çıkıyor mu?

Ne mi demek istiyorum; anlatayım...

KILAVUZ VE RÖMORKÖR HİZMETİ NEDEN ÖNEMLİ

Gemiler bilmedikleri sularda kılavuz kaptanlara ihtiyaç duyar. Öyle ki, bazı durumlarda kılavuz kaptanlar dahi yeterli olmaz, itme ya da çekme hizmeti veren römorkörler gerekir. Türk boğazlarındaki akıntı durumu düşünüldüğünde de, bu durum kaçınılmaz olur.

2017 yılının rakamlarına göre, İstanbul Boğazı’ndan 42 bin 978, Çanakkale Boğazı’ndan ise 44 bin 615 gemi geçiş yaptı. Bu gemilerin 13 bin 732’sini ise, LNG, LPG ve ham petrol tankerleri oluşturdu. İstanbul Boğazı’ndan geçen 24 bin 146, Çanakkale Boğazı’ndan geçen 19 bin 925 gemiye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından kılavuz kaptan hizmeti verildi. Ve 2017 yılında devletin kasasına, sadece Boğazlar’daki bu hizmetlerden 312 milyon 11 bin 630 lira para girdi. 2018 yılında bu rakamın daha da yükseldiği ve Türkiye genelindeki hizmetler düşünüldüğünde rakamın milyarları bulabildiği belirtiliyor.

Mali kazancın yanı sıra, Türk Boğazları dünya ticareti için de stratejik öneme sahip. Düşünün ki; hava koşulları ya da kaza nedeniyle İstanbul Boğazı’ndaki geçişin durması, tüm dünya haber kanallarında da dikkatle takip ediliyor.

İşte tüm bunlar, özellikle Türk Boğazları’nın (İstanbul ve Çanakkale) önemini kat be kat arttırıyordu.

İKİ BOĞAZ DA HEP ÖZEL’E KAPALIYDI

1990’lı yılların başlarına kadar, Türkiye’deki kılavuz kaptanlık ve römorkörlük hizmetleri kamu kuruluşlarının görev alanındaydı. Hizmeti veren de, Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) idi. 90’lı yıllarda kamu kuruluşlarının bulunmadığı yerlerde de, gelişen liman tesisleri için kılavuzluk ve römorkörlük hizmeti gereksinimi doğdu. Bunun üzerine, devlet bazı bölgelerde özel kuruluşlara izinler verdi. Ancak Türk boğazları (İstanbul – Çanakkale) bu izinlerin hep dışında bırakıldı. 

TÜRK BOĞAZLARINDA ÖZELLEŞTİRME

Evet, bu hatırlatmalardan sonra, gelelim konumuza...

Daha önce Kıyı Emniyeti Müdürlüğü’nde Deniz Trafik Operatörü olarak görev yapan Hasan Terzi, 31 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan “Kılavuzluk Ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği” ile ilgili kritik uyarılarda bulundu.

Konuyla ilgili Odatv’ye konuşan ve “Bugüne kadar Türk Boğazlarındaki tüm hizmetler devlet tarafından verilmekteydi. Hatta bu konuda belirlenmiş devlet politikası kesin bir hüküm olarak mevzuata da işlenmişti” diyen Hasan Terzi, mevzuatlardaki şu iki maddeye dikkat çekti:

- Türk Boğazlarındaki kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, kamu eliyle yürütülür. Bu yetki özel kuruluşlara devredilemez.

- Kılavuzluk ve/veya römorkörcülük hizmeti verecek olan şirketlerin ana sermayelerinin tamamı Türk vatandaşlarına ait olmalı.

Hasan Terzi yeni yönetmeliğe ilişkin eleştirilerine devam ederek, “Yeni Yönetmelik madde 6/9’a göre Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Türk Boğazlarında bu hizmetlerle ilgili hizmet alımına gitmeyip, hizmetleri kendisinin vermeye devam edeceğini varsaysak bile, madde 11 gereği Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü vermekte olduğu kılavuzluk ya da römorkörcülük hizmetlerinin birinden vazgeçmek zorunda bırakılmıştır” şeklinde konuştu.

Evet...

Uzun süredir, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın sermayesinin büyük bölümünün  Katarlılara verilmesini tartışıyor Türkiye...

Gelin görün ki; bu süreçte Türk Boğazlarında “özelleştirmeye” kapı aralayan yönetmelik dikkatlerden kaçtı."

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ!

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı