internet haber sitesi
Reklamı Geç

Odatv yazarı Aydın Tonga'dan muhteşem bir yazı: "Kul hakkı"nı duydunuz mu Sayın Erbaş

Odatv yazarı Aydın Tonga, kamuoyunda büyük tepki toplayan Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine ilişkin muhteşem bir yazı kaleme aldı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara karşın Diyanete ayrılan bütçenin 'kul hakkı' ile bağdaşıp bağdaşmadığını sorgulayan Tonga, yazısında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ı da sert bir dille eleştirdi.

Odatv yazarı Aydın Tonga'dan muhteşem bir yazı:
Odatv yazarı Aydın Tonga'dan muhteşem bir yazı: admin

İşte Aydın Tonga'nın Odatv'de kaleme aldığı o yazısı:

"

"Kul hakkı"nı duydunuz mu Sayın Erbaş

Bütçeniz için şimdiden “hayırlı olsun” diyemiyorum Sayın Erbaş. Eğitimden, sağlığa, ekonomiden, bilime kadar içinde bulunduğumuz “yokluk” koşulları ortada iken...

Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş, basından okuduğumuza göre başında bulunduğunuz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 yılı bütçesi için öngörülen rakam 10,5 milyar. Bu rakam size de bir hayli yüksek gelmedi mi? Diyanet’in bütçesinin geçen sene 7,7 milyar olduğunu biliyoruz, buna göre öngörülen rakam kabul edilirse bütçeniz %34,36 oranında artış göstermiş olacak. Ülkenin sağlık, eğitim, bilim, kültür ve diğer alanlardaki ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduğumuzda, sahip olduğunuz bütçe bir adaletsizlik yaratmıyor mu? Örneğin sizin bütçeniz -2019 yılı-, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçesinin dört katı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütçesi ise Diyanet’in çeyreği bile etmiyor. Bu rakamlarda sizin de canınızı sıkan bir şeyler yok mu? “Kul hakkı” desem misal?

Madem konuyu açtık devam edelim. İslam Ansiklopedisi’nde “kul hakkı”nı şöyle tanımlamış: “ Kul hakları ise genellikle insanların canları, bedenleri, ırz ve namusları, mânevî şahsiyetleri, makam ve mevkileri, dinî inanç ve yaşayışları gibi konulardaki kişilik haklarıyla mallarına ve aile fertlerine ilişkin haklarından oluşmakta ve bunlara yönelik olarak yapılan kötülükler, verilen zararlar kul haklarına tecavüz sayılmakta, bu tecavüz de “mazlime” ve bunun çoğulu olan “mezâlim” kelimeleriyle ifade edilmektedir.” “Peki, daha somutlaştırmak istersek ‘kul hakkı’ndan ne anlamalıyız” sorusuna yine ilgili yerde şu yanıt verilmiş: “Belli bir kişiye verilen zararlar yanında zimmet, irtikâp, karaborsacılık, fitne, idarî baskı ve zulüm gibi ammenin maddî ve mânevî haklarına ve menfaatlerine, huzur, güvenlik ve refahına zarar verme sonucunu doğuran her türlü faaliyet de çeşitli âyet ve hadislerle diğer İslâmî kaynaklarda kul hakkına tecavüz sayılıp yasaklanmıştır.” Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayınlanmış İslam Ansiklopedisi’ndeki “kul hakkı” ile ilgili en çarpıcı satırlar ise bence şu ifadelerde yer almakta: “Bir kimsenin, her ne şekilde olursa olsun kendisine ait olmayan bir şeyi haksız yoldan elde etmeye kalkışması kul hakkına tecavüzdür.”

SORUN BUNU ORTAYA KOYACAK İRADENİN OLMAYIŞI

Kul hakkı ile bütçeniz arasındaki ilişkiye dair siz anlamlı bir sonuç çıkarır mısınız bilmiyorum lakin yukarıda yer alan ifadelerden yola çıkarsak ister istemez biz bir sonuç çıkarıyoruz. Halkın tüm kesimlerinden alınan vergilerle dinin bir mezhebinin üstelikte o mezhebin bir yorumunun finanse edilmesi bize hiçte adil hiçte doğru gelmiyor. Fakat hemen bir noktaya açıklık getireyim. Ben ilkesel olarak dini kurumların finans kaynağının o kurumların bağlılarınca karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Bunun dünyada da örnekleri var nitekim. Dolayısıyla sorunun çözümü yok değil; sorun bunu ortaya koyacak iradenin olmayışı."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı