internet haber sitesi
Reklamı Geç

Rusya: Güvenli bölge anlaşması 6 Mayıs'ta yürürlüğe girecek

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Astana'da varılan Suriye'de dört güvenli bölge oluşturulması yönündeki anlaşmanın 6 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.

Rusya: Güvenli bölge anlaşması 6 Mayıs'ta yürürlüğe girecek
Rusya: Güvenli bölge anlaşması 6 Mayıs'ta yürürlüğe girecek admin

Gazetecilere konuşan Fomin "Güvenli bölgelere yönelik anlaşma 6 Mayıs 00:00'da yürürlüğe girecek" ifadelerini kullandı.

'SURİYE'DEKİ KRİZİN ÇÖZÜMÜNDE ÇOK ÖNEMLİ'

Anlaşmanın uygulanmasının Suriye'de taraflar arasındaki çatışmaları ve ülkedeki savaşı durdurabileceğini vurgulayan Fomin "Bu nedenle bu anlaşma Suriye'deki krizin çözümü konusunda çok önemli" dedi.

Anlaşmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla hazırlandığını belirten Fomin, Rusya, İran, Türkiye, Suriye, İsrail ve diğer ülkelerin istihbarat birimleri arasındaki temasların Suriye'deki gerginliğin azaltılması konusuna katkı sağladığını söyledi.

Fomin "İstihbarat birimleri ve Dışişleri Bakanlıkları arasında temaslar gerçekleştirildi. Şam ve silahlı muhaliflerin liderleriyle krizin çözümü konusunda ikna etmek için birçok çalışma gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

'SUUDİ ARABİSTAN, BM VE ABD ANLAŞMAYI DESTEKLEDİ'

Fomin "Anlaşma herkesin hoşuna gitmese de, BM, ABD yönetimi, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin yönetimleri tarafından destekleniyor. Bu da anlaşmanın uygulanması yönünde net bir garanti" dedi.

'ABD'NİN POZİSYONU OLUMLU ETKİLEDİ'

Fomin, ABD'nin dört güvenli bölge oluşturulması yönündeki pozisyonunun çok önemli olduğunu da vurgulayarak "Suriye'deki şiddetin azaltılması ve krizin siyasi çözümüne yönelik koşullar oluşturulması yönündeki adımları destekleyen ABD'nin pozisyonu, güvenli bölgelerin oluşturulması yönünde olumlu etki etti" dedi.

Fomin, İran ve Türkiye'nin Suriye'deki ateşkes rejimini güçlendirmeye yönelik yapıcı tutumlarının da anlaşmanın imzalanmasında etkili bir rol oynadığını ifade etti.

'ANLAŞMA ILIMLI MUHALİFLERLE MİLİTANLARIN AYRILMASINI SAĞLAYACAK'

Fomin, anlaşmanın ılımlı muhaliflerle militanların ayrılmasını ve çatışmaların durdurulmasına katkı sağlayacağını söyledi.

'ANLAŞMA İNSANİ YARDIMLARIN ULAŞTIRILMASINI DA SAĞLAYACAK'

Anlaşmanın insani yardımın güvenli şekilde ulaştırılmasını da sağlayacağını vurgulayan Fomin "Anlaşma doğrultusunda ülkedeki altyapılar, özellikle de su ve enerji altyapıları restore edilebilecek. Tüm bunlar sığınmacıların gönüllü ve güvenli şekilde geri dönmesi için koşullar yaratacak. Bu nedenle anlaşma büyük önem taşıyor" dedi.

Fomin, 'Anlaşmanın katılımcılarının arttırılması düşünülüyor mu?' sorusuna da "Evet, şimdilik Ürdün ve başka diğer ülkelerle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Sputnik

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı