internet haber sitesi
Reklamı Geç

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 50. yıl dönümü…

68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 50. yılında anılıyor. 6 Mayıs günü sabaha karşı idam edildiklerinde Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan 25, Hüseyin İnan ise 23 yaşındaydı…

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 50. yıl dönümü…
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 50. yıl dönümü… admin

Bugün Türkiye’nin toplumsal tarihinin ve sosyalizm mücadelesinin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin (6 Mayıs 1972)  50. yıl dönümü…

DENİZ GEZMİŞ

Deniz Gezmiş, 1947 yılında Ankara Ayaş’ta gözlerini açtı. 1965’te Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu. 1968’de 6. Filo protestolarına katıldı. 28 Kasım 1968’de ABD büyükelçisinin İstanbul’a gelişini protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemde tutuklanıp serbest bırakıldı. 12 Mart Muhtırası’nın ardından idama mahkûm edildi. Deniz Gezmiş, son sözleri, “Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm Leninizmin yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın işçiler, köylüler!” oldu.

YUSUF ASLAN

Yusuf Asla, 1947 yılında Yozgat’ta doğdu. 1966’da ODTÜ’ye girdi. ODTÜ işgalinin önde gelen isimlerinden olan Aslan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Komer’in arabasının yakılması eylemine katıldı.  Yusuf Aslan’ın son sözleri şöyle: “Ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için bir defa ölüyorum. Sizler, bizi asanlar, şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Halkımızın hizmetindeyiz. Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!” oldu.

HÜSEYİN İNAN

Hüseyin İnan,  1949 yılında Sivas’ta doğdu.  İnan ODTÜ’de 6. Filo’ya karşı eylemleri düzenleyenler arasında yer aldı. Hüseyin İnan’ın son sözleri: “Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum.”

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı