internet haber sitesi
Reklamı Geç

Düşen helikopter sabıkalı çıktı

Korgeneral Osman Erbaş’ın da içerisinde bulunduğu 11 askerin şehit olduğu kaza, okların Cougar tipi askeri helikoptere dönmesine neden oldu...

Düşen helikopter sabıkalı çıktı
Düşen helikopter sabıkalı çıktı admin

Bitlis’in Tatvan ilçesinde kaza kırıma uğrayarak düşen ve aralarında 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş’ın da içerisinde bulunduğu 11 askerin şehit olduğu kaza, okların Cougar tipi askeri helikoptere dönmesine neden oldu.

AB yapımı Eurocopter yapımı Cougar tipi helikopterler 3 kez düştü, 1 kez füzeli saldırıya uğradı: 4 olayda 37 şehit verildi. TSK envanterine 1996 yılında giren Cougar tipi helikopter son olayla birlikte 3 kez düştü. Helikoptere bir kez de füzeli saldırı düzenlendi.

1990'lı yıllardan bu yana TSK envanterinde yer alan Cougar tipi helikopterlerin 31 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan Cougar, aralarında Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da bulunduğu askeri taşıyordu.

(AS 532 Cougar Helikopter)

Tam adıyla AS 532 Cougar, iki motorlu, çok amaçlı bir askeri helikopterdir. AS 332 Super Puma, Cougar helikopterinin ilk dizaynı, 1977 yılında uçmuştur.

Bu versiyon iki 1330kW Turbomeca Makila 1A1 turboshaft motor ile donatılmıştı. 1990 yılında tüm askeri Super Puma helikopterleri Cougar olarak değiştirildi.

Helikopterin sivil versiyonu halen Puma olarak adlandırılmaktadır. Değişik görevler için farklı Cougar versiyonları kullanılmaktadır. Alımına 1993'te karar verilen AS532'lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa'da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri'ne 1996'dan itibaren teslim edilmeye başlandı.

Bunu 1995'teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara'da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532'nin 20'si Hava Kuvvetleri'ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri'ne verildi. Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar'lar, 842 kilometre menzilli.

OdaTV

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı