internet haber sitesi
Reklamı Geç

“Doğalgaz ve elektrik faturasında KDV’yi düşürün”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Meskenlerde tüketilen doğalgaz ve elektrik faturalarındaki yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin düşürülmelidir” dedi

“Doğalgaz ve elektrik faturasında KDV’yi düşürün”
“Doğalgaz ve elektrik faturasında KDV’yi düşürün” admin

doğalgaz, elektrik faturası ile ilgili görsel sonucu

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu, “Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları ve Zamları İnceleme Raporu”nu açıkladı. Raporun detaylarını paylaşan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, 1 Ekim 2018 itibarıyla 2017 Eylül ayına göre en yüksek oranda artışın yüzde 72 ile sanayi elektrik fiyatında olduğunu söyledi. Yener, “Mesken elektrik fiyatı yüzde 44,2, Başkent Doğalgaz abone satış fiyatı yüzde 38,6, BOTAŞ serbest tüketici satış fiyatı yüzde 29,5 oranında arttı” dedi.

Yener, 1 Ekim’de yapılan zam sonucu değişik tüketici gruplarına uygulanan doğal gaz tarifelerinin 2018 yılı içindeki artış oranlarının da yüzde 29,52–112,5 olduğunu belirtti.

Maaşın yüzde 17’si elektrik ve doğalgaza gidiyor

Raporda asgari tüketim üzerinden yapılan hesaplamalara dayanarak 4 kişilik bir ailenin incelendiğini bildiren Yener, şunları söyledi: “Bir ayda en az 230 kilovat saat elektrik harcadığı kabul edildiğinde, fon ve vergi kesintileri dahil aylık elektrik faturasının en az 137,4 TL’ye olmaktadır. Kombi ile ısıtmanın yaygın olduğu Ankara’da, bir konutun Ekim 2018 için geçerli olan KDV dahil yıllık doğal gaz faturasının en az bin 766 TL’ye ulaşmaktadır. Yani aylık ortalama doğal gaz faturası en az 147 TL olmaktadır.

Buna göre asgari yaşam standardındaki dört kişilik bir ailenin aylık doğal gaz ve elektrik faturası başkent Ankara’da en az 284 TL’ye varmaktadır. Bu tutar, bin 603 TL olan asgari ücretin yüzde 17,7’sidir.”

"Yoksullara enerji desteği verilmeli"

Elektrik üretim-iletim-dağıtımının, toplum çıkarlarını gözeten kamusal bir planlama anlayışı ve toplumcu bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Yener, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Enerji kullanımını azaltan, enerjiyi verimli kullanan, enerjiyi yerli ve yenilenebilir kaynaklardan, yurt içinde üretilen ekipmanlarla temin eden bir paradigmaya geçiş sağlanmalıdır.
  • Kamu çalışanlarının, işçilerin, tüm emekçi ve emeklilerin ücret ve maaşları ile asgari ücretleri artırılmalıdır.
  • Kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşları, asgari ücret ve işçi ücretleri yüzde 30–35 enflasyon oranı dikkate alınarak, en az yüzde 40 artırılmalı, asgari geçim indirim tutarı asgari ücrete eşitlenmeli ve tüm maaş ve ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümü vergi dışı kalmalıdır.
  • Doğal gaz ve elektrikte mesken aboneleri için maliyet unsuru olan yüzde 18 KDV oranı düşürülmelidir.
  • Elektrik fiyatlarını artıran, mesken abonelerinin sırtına yıkılan ve kamu yararına değil siyasi iktidarın yayın organı olarak çalışan TRT’ye zorunlu ödenen paylar kaldırılmalıdır.
  • Yoksul ve yoksunlara enerji desteği verilmelidir. Düşük gelirli konut tüketicileri için doğal gaz satış fiyatlarında sübvansiyon sağlanmalı, enerji yoksunlarına ise bedelsiz elektrik ve doğal gaz desteği verilmelidir.

(Birgün) 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı