internet haber sitesi
Reklamı Geç

Arkeolojik kazılarda çıkan 7 bin yıllık buğdaydan üretim yapmaya başladı

Marmaris’te organik tarım yapan mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk, arkeolojik kazılarda çıkarılan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı.

Arkeolojik kazılarda çıkan 7 bin yıllık buğdaydan üretim yapmaya başladı
Arkeolojik kazılarda çıkan 7 bin yıllık buğdaydan üretim yapmaya başladı admin

Muğla’nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide dört yıl önce organik tarıma başlayan mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk, arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı.

Üç yıl önce, Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden buğday ve arpa taneleri çıktığını duyan Metin Öztürk, bu tohumların peşine düştü. Uzun uğraşlar sonunda, geçmişi 7 bin yıl öncesine dayanan ata yadigârı hakiki Anadolu buğdayı ‘Siyez’den birkaç tohum alabildi. Bunları tarlasına ekip çoğaltmak için kolları sıvadı. Üç yıl boyunca ekip, tek bir buğday tanesinden yüzlerce ürün elde eden Metin Öztürk bu yıl farklı bir yöntem denedi. Metin Öztürk bu yıl tek bir siyez buğday tanesini ayrı bir yere ekerek her gün suladı.

Her geçen gün diğerlerine oranla bu buğdayın çok daha fazla büyüdüğünü, tek buğday tanesinin topraktaki kökünden 20 ayrı sürgün kardeş ve çok sayıda başak çıktığını gördü. Öztürk şunları anlattı: “Diğer ürünlerde olduğu gibi buğdayda da hiçbir kimyasal kullanmadan organik gübre, keçi gübresi, solucan ve yarasa gübresi kullandım. Normalde yağmur sularıyla kendi kendine büyüdüğünde bire 2- 3 bin verirken, özel olarak her gün sulama yöntemiyle bu buğday bire 8 bin verdi. Tane buğday, toprakta ortalama 20 kardeş sürgünle dışarıya çıktı. 2 metreyi geçen her sürgün üzerindeki başakların ise en az 40 taneden oluştuğunu gördüm. Bazı başaklar o kadar büyük oluyor ki, dalı dayanmadığından, aşağıya bile sarkıyor. (Cumhuriyet)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı