internet haber sitesi
Reklamı Geç

Evren, zaman, kara delik ve daha bir çok ilginç bilgi içermektedir

Evren ve Uzay Hakkında Ufkunuzu İki Katına Çıkaracak Bilgiler...

Evren, zaman, kara delik ve daha bir çok ilginç bilgi içermektedir
Evren, zaman, kara delik ve daha bir çok ilginç bilgi içermektedir admin

Ofpof.com’un ''Iagaribey'' isimli twitter kullanıcısının flood'undan faydalanarak derlediği evren hakkında bazı kısa bilgilere birlikte gözatalım!

Zamanda yolculuk, uzay, zaman gibi bağlantılı konularda öğrenilecek sayısız bilgi mevcut. Fakat bunları anlaşılabilir bir hale getirmek ise daha zor olanı. Twitter kullanıcısı 'lagaribey' isimli kullanıcı birçok bilgiyi sadeleştirerek flood haline getirmiş.

1. Uzayın Gizemi Kara delikler

Kara delik: Kütleçekimi çok güçlü olduğu için hiçbir şeyin, ışığın bile kaçamadığı bir uzay-zaman bölgesi. Bir karadeliğin etrafında bir kaç yıl tur atabilseydik, zaman burada yavaş geçeceğinden dünya’ya döndüğümüzde belki 50 yıl geçmiş olacaktı. Interstellar filmini izleyenler daha net anlayacaktır. Ayrıca karadeliklerin tam ortasında uzay-zamanda bir kırılma olur. Bu noktadan girersek, uzayın başka bir bölgesine çıkabiliriz.

2. Karanlık Madde ve Karanlık Enerji

İnsanoğlu antik çağlardan beri evrenin boş olmadığını, göremediğimiz sıvılar/gazlarla kaplı olduğunu düşündü ve farklı isimler verdi. 70’li yıllarda ilginç bir gözlem yapıldı. Bir galaksinin etrafındaki bazı yıldızların olması gerekenden daha hızlı döndüğü görüldü. Hesaplar, simülasyonlar tekrarlandı ancak yıldızların dönme hızı, normalden daha fazlaydı. Bir şey, "bir kuvvet" onları hızlandırıyordu.

3. Karanlık Madde

Bu cismin, ışık yaymayan, görünmeyen ancak kütle çekimi olan “karanlık bir madde” olabileceği öne sürüldüTeoriye göre, yıldızlar bu görünmez maddenin yanından geçerken kütle çekiminin etkisine kapılıyor ve böylece daha da hızlanıyorladı. Evrenin giderek artan bir hızla genişlemesi akla şu soruyu getirdi: galaksileri hem dağılmadan tutan, hem de onları iten bir şey mi var?

4. Karanlık Enerji

Bu sorunun cevabı, "galaksiler arasında elastik, görünmeyen bir ağ, bir enerji var" olarak verildi ve buna "karanlık enerji" denildi. Karanlık ibaresinin kullanımasının sebebi, ışıkla bile herhangi bir etkileşime girmemelerinden ileri gelir. Evreni anlamamız adına yapılmış büyük keşiflerden sadece birisi. Gördüğümüz her şey evrenin %5 'ini oluşturuyor. Geri kalanların %25 'i karanlık madde, %70 ' i ise karanlık enerji.

5. Solucan Delikleri

Evrenin uzak bölgelerini bağlayan ince bir uzay-zaman  tüneli. Solucan delikleri ayrıca paralel ya da bebek evrenleri birbirine bağlayabilir ve zaman yolculuğunu mümkün kılabilir. Eğer bir solucan bir elmanın üzerinde seyahat ediyorsa, tüm elmanın etrafını dolaşmak yerine içinden geçerek bir kestirme yol bulmuş olur. Bu fenomenin adı buradan gelmiştir.

6. Beyaz Delikler

Kara delik kadar meşhur olmayan beyaz delikler,  kara deliğe düşen bir maddenin solucan delikleri aracılığıyla evrenin başka bir yerinde yeniden ortaya çıktığı noktalardır. Kara deliğin zamanı ters çevrilmiş olanı da diyebiliriz. Fakat beyaz delikler şu an için kesinlikle kanıtlanmış değil. 

7. Membran

Bir boyuta gidebilmek için, daha üst bir boyuta gitmeye gerek vardı. Yani 4.boyut olan zamanda yolculuk için, 5.boyuta çıkmak gerekiyor. Böylece evrenin, 11 boyuttan oluşan, tüm herşeyin birbirine bir yapıyla bağlı olduğu kabul edildi ki, bu yapı da zardı(membran). Teoriye göre bizim evren de, sicimlerden meydana gelmiş 3 boyutlu bir zardı ve 11 boyutlu hiper uzayda baloncuk gibi hareket ediyordu. Bir yandan algılayamadığımız 7 boyutun olduğunu öğrenmek, diğer yandan başka evrenlerin varlığını kabul etmek hepimiz için zor olsa gerek.

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı