internet haber sitesi
ABD’den Türkiye destekli ÖSO bölgesine ilk operasyon

ABD’den Türkiye destekli ÖSO bölgesine ilk operasyon

Operasyon yapılan nokta, Suriye'nin kuzeyindeki Türkiye destekli ÖSO bölgesi. ABD operasyonu “koalisyon güçleri” olarak yaptıklarını belirtirken, Reuters PKK/YPG ile yapıldığını duyuldu. ABD'nin iddiasına göre operasyonda bir IŞİD lideri yakalandı.

GÜNDEM - 2022-06-16 10:57:57

ABD’den Suriye’nin kuzeyine dikkat çeken bir operasyon geldi. ABD tarafı, operasyonun ABD öncülüğündeki “IŞİD ile mücadele koalisyonu” tarafından yapıldığını duyursa da İngiliz haber ajansı Reuters, operasyonun terör örgütü PKK/PYD/YPG ile birlikte yapıldığını bildirdi. Operasyon yapılan noktanın ise Suriye’nin kuzeyindeki Türkiye destekli ÖSO bölgesi olması dikkat çekti. ABD’nin ilk kez bir ÖSO bölgesine böyle bir operasyon düzenlediği belirtildi. Operasyonda IŞİD’in önemli bir liderinin yakalandığı öne sürüldü.

Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Koalisyon güçleri, 16 Haziran’da Suriye’deki bir operasyon sırasında üst düzey bir IŞİD liderini gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişinin, örgütün deneyimli bir bomba yapımcısı, grubun Suriye’deki üst düzey elebaşlarından ve yöneticilerinden biri olduğu değerlendirildi” ifadelerine yer verildi.

Operasyonun Suriye’nin tam olarak hangi bölgesinde ve nasıl icra edildiğine açıklamada yer verilmedi. Operasyonda ele geçirilen IŞİD elebaşının kimliğine dair detaylar da açıklamada yer almadı.

Açıklamada “Operasyon sırasında herhangi bir sivil zarar görmedi ve Koalisyon hava araçlarına veya araçlarına herhangi bir zarar gelmedi. Koalisyon güçleri, kalıcı yenilgilerini sağlamak için saklandıkları her yerde IŞİD kalıntılarını avlamaya devam edecek” denildi.

Medyanın yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde operasyonun helikopterlerle Suriye’nin kuzeyinde yapıldığı belirtildi.

ÖSO BÖLGESİNE YAPILAN İLK OPERASYON

Sözcü’nün aktardığı habere göre ise Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu’ndan Yusuf Hamid, Reuters haber ajansına konuştu. Türkiye’nin desteklediği güçlerin kontrolüne düzenlenen askeri operasyonun “ABD’nin bu bölgeye yaptığı ilk operasyon” yorumu yapıldı.

Hamid, “Şu an durum çok belirsiz. Tamamlanan operasyon Al-Humaira bölgesine yani Türkiye sınırına çok yakın. ABD yapımı Chinook ve Black Hawk (Kara Şahin) helikopterleri yer aldı. Bu Suriye Milli Güçleri’nin (öso) alanlarına yapılan ABD’nin ilk askeri helikopterli operasyonu” dedi.

ÇATIŞMA YAŞANDI

Reuters’a konuşan kaynaklar operasyon sırasında çatışmaların yaşandığına da dikkat çekti. Öte yandan haberde ABD destekli güçlerin helikopterle indirme yapmadığını ve geçmişte bölgede dronelar ile saldırı düzenlediğini de hatırlattı.

Operasyondan dakikalar sonra ise bir açıklama ABD’den geldi. Yapılan açıklamada bölgede IŞİD’in üst düzey isimlerinden birinin yakalandığını duyuruldu. Açıklamada, “Yakalanan kişinin deneyimli bir bomba uzmanı olduğu ve terör örgütünün Suriye’deki üst düzey liderlerinden biri olduğunu tespit ettik. Operasyon sırasında hiçbir sivil yaralanmadı” denildi.

ABD, Şubat ayında benzer bir helikopterli operasyonu İdlib bölgesinde gerçekleştirmiş ve IŞİD’in lideri Kureyşi’yi öldürmüştü. 2019’da öldürülen IŞİD’in kurucusu Bağdadi’nin ölümünden sonra Kureyşi terör örgütünün başına getirilmişti.

DİĞER HABERLER
internethabersitesi, internethaber, gazete, internet haber, internet haber sitesi, haber, haber portalı