internet haber sitesi
Reklamı Geç

Suriye ordusundan kritik 'İDLİB' hamlesi: Koridor açtılar

İngiliz Reuters haber ajansı, Suriye'de muhaliflerin elinde kalan tek yer olan İdlib'le ilgili flaş bir gelişmeyi duyurdu. Suriye resmi ajansına dayandırılan habere göre; Suriye ordusu bölgeyi terk etmek isteyen vatandaşlar için koridor açtı.

Suriye ordusundan kritik 'İDLİB' hamlesi: Koridor açtılar
Suriye ordusundan kritik 'İDLİB' hamlesi: Koridor açtılar admin

Dışişleri Bakanlığı kaynağına dayandırılan haberde, “Şam, Soran kasabasında insani koridorun açıldığını duyuruyor” ifadesi yer aldı.

Suriye’de muhaliflerin kontrolünde bulunan tek yer olan İdlib vilayeti, Türk askeri konvoyuna yönelik üç sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu.

Suriye’de muhalif gruplar, İdlib’e bağlı kritik önemdeki Han Şeyhun’dan kısmi olarak çekilirken, Esad güçlerinin kente gireceği yol açılıyor.

İdlib’e bağlı Han Şeyhun kasabası nisan ayı sonunda Suriye Ordusu ve müttefikleri tarafından başlatılan askeri operasyonun temel hedefiydi.

Rusya öncülüğündeki hava saldırıları, İdlib’in güneyindeki toplulukları kırıp geçirmiş ve 500 bin kişinin evlerini terk etmesine yol açmıştı. Son günlerde ise bu saldırılar durmuştu.

Radikal örgütler, İdlib içinde ve vilayetin büyük bölümünde Esad karşıtı diğer savaşçılarla karışmış durumda…

Terör örgütlerinin buradaki varlığı ise Rusya ve Suriye tarafından ülkenin tüm kuzeybatısında tekrar kontrolü sağlamak için bir bahane olarak kullanılıyor.

KRİTİK KASABA HAN ŞEYHUN

Han Şeyhun, İdlib’e yönelik operasyonda oldukça kritik bir nokta, Zira kasaba, İdlib’i güneydeki Hama şehriyle bağlayan ana yolun üzerinde bulunuyor.

Nisan 2017’de kasabada sarin saldırısı düzenlenmiş ve en az 92 kişi hayatını kaybetmişti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen soruşturma, saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad güçlerini sorumlu tutmuştu.

ABD uçakları ise Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla sarin saldırısını düzenleyen jetlerin kalktığı hava üssünü vurmuştu.

(SÖZCÜ)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı