internet haber sitesi
Reklamı Geç

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raporu kabul edildi

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti. Rapor 370’e karşı 109 oyla kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raporu kabul edildi
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raporu kabul edildi admin

Parlamenterler tarafından kabul edilerek karara dönüştürülen raporda, müzakererin askıya alınması önerisi dışında, ilişkilerin “etkin bir ortaklık kapsamında yeniden tanımlanması” isteniyor.

Parlamento, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin de insan hakları ve temel haklara saygı koşuluna bağlanmasını talep ediyor.

Avrupa Parlamentosu, ilk kez, üyelik sürecindeki bir aday ülkeyle müzakerelerin askıya alınmasını önerdi.

Askıya alma yetkisi, müzakerelerin başlamasına da onay veren Avrupa Birliği Konseyi’nde yani üye ülkelerin liderlerinde.

“KARAR, TÜRKİYE’DEKİ İHLALLERE YANIT”

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Ankara ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısını, “Türkiye’de son dönemde hukuk devleti ve insan hakları konularındaki ihlallere yanıt” olarak değerlendirdi.

Kati Piri, “Ciddi insan hakları ihlallerine, hukukun üstünlüğü ilkesinin içinin boşaltılmasına ve Türkiye’nin cezaevinde en fazla sayıda gazeteciye sahip olduğu gerçeğine ek olarak, yakın zamanda gerçekleştirilen anayasa değişikliği de Erdoğan’ın otoriterliğini pekiştirdi” dedi.

Piri, iş insanı Osman Kavala’nın 17 ay hiçbir suçlama olmadan gözaltında tutulduğunu hatıtrlatarak bunu, Türkiye’de yargı bağımsızlığı konusunda gelinen noktaya ilişkin “acı bir örnek” olarak değerlendirdi.

AP Türkiye Raportörü, “Kavala’ya karşı tek kanıt, Gezi protestolarına plastik katlanır masa, meyve suyu ve süt gönderme teklifi. Bu, hükümeti yıkma anlamına gelmediği gibi protestoların arkasında olduğu anlamına da gelmez” diye konuştu.

DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, AP’nin kararı üzerine bir açıklama yaparak kabul edilen rapora tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • AP tarafından benimsenen tek taraflı ve objektiflikten uzak tutuma, tarafımızca herhangi bir değer atfedilmesi mümkün değildir.
  • Söz konusu tavsiye kararı bizim için hiçbir anlam ifade etmemektedir.
  • AP’nin Türkiye’ye ilişkin tutumu, Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri, etkileşimi ve diyaloğu geliştirmek olmalıdır.                                                               

AKP SÖZCÜSÜ’NDEN TEPKİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AP’nin Türkiye kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bizim açımızdan değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar.” ifadelerini kullandı. Çelik, “Bu itibarsız karar, AP’nin artık aşırı sağın ideolojik güdümüne girdiğinin ilan edilmesidir.” dedi.

(Birgün)

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı