internet haber sitesi
Reklamı Geç

Kartal’da çöken binayla ilgili flaş gelişme!

Yeşilyurt apartmanın çökmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada 2 kişi tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol uygulanarak serbest kaldı.

Kartal’da çöken binayla ilgili flaş gelişme!
Kartal’da çöken binayla ilgili flaş gelişme! admin

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 4 kişi gözaltına alındı. Çöken binanın projesini yapan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu, inşaatın sağlıkkurallarına uygun olup olmadığını denetleyen inşaat teknikeri Arzu Keleş, Boran ve Proje ve İnşaat Mühendisi Osman Mısırlıoğlu gözaltına alındılar.

Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 4 kişi, emniyet sorgularının ardından polis eşliğinde adliyeye sevk edildiler.

Savcı ikisi için tutuklama talebinde bulundu

Soruşturmayı yürüten iki savcı tarafından, "Taksirle ölüme neden olmak" ve "Taksirle yaralanmaya neden olmak" suçlarından sorgulanan şüphelilerden Suzan Çayır ve Uğur Mısırlıoğu tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne tutuklanma talebiyle sevk edilen Uğur Mısırlıoğlu, mevcut binanın teknik sorumlusu olarak imzası bulunduğunu, bina yapılırken fenni mesul olarak görev yaptığını söyledi. Mısırlıoğlu, "O süre içerisinde üzerime düşen yükümlülükleri yerine getirdim. İnşaatı 2 yıllık süre içerisinde sorunsuz olarak bitirdim. Hukuki olarak benim sorumluluğum 25 aydır. Bu süreçten sonra da uzatma talep edilmediği için üzerimdeki yükümlülük hukuken düşmüş olmaktadır" dedi.

Kaçak katların yıkımda etkisi olduğunu söyledi

Binanın yıkıldığını sonradan öğrendiğini söyleyen Mısırlıoğlu, "Binanın üzerine kaçak kat atıldığını öğrendim. Bizim yasal olarak yapılmış binanın üzerine kaçak olarak 3 kat atılmış olmasına rağmen 99 depreminde zarar görmemiştir. Binanın yıkılmasından, üzerine fazladan 3 kat atılmasının etkisi olduğu gibi daha sonra da ortak alan olan bodrum katın mal sahiplerince iş yerine dönüştürülüp binanın ön tarafındaki perde kesilerek iş yeri haline getirilmiştir. İş yeri mobilya atölyesi olarak kiraya verilmiştir. Mobilya atölyelerinin ürünleri ağır olduğu için yapmış olduğu titreşim binayı olumsuz etkilemiştir. Konut alanlarında bu tip işletmelere izin verilmez. Ayrıca bodrum katının komple su içinde olduğu, bunun da perde duvara zarar vereceği hemen yıkılmasında önemli etkisi olmuştur" dedi.

"Binanın plan projesine uygun yapılmasını sağladım"

Belediye başkanının açıklamasında binanın projeye uygun olduğunu söyleyen Mısırlıoğlu, "Zaten projede fazla olsaydı zabıt görürdü. Bunun olmaması benim yapmış olduğum işlem sorumluluklarımı yerime getirerek bitirdiğimi belirtmektedir. Allah ölenlere rahmet eylesin. Akrabalarına başsağlığı diliyorum. Ben kurallar içinde binayı yaptırdım. Görev sorumluluğu içerisinde binanın plan projesine uygun yapılmasını sağlattım. Görevimi yaptım" dedi.

"Herhangi bir eksikliğim, hatam olmamıştır"

Tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Suzan Çayır ise sorgusunda, 1985 yılından beri Kartal'da mimarlık bürosu bulunduğunu belirterek, hazırladığı projenin ilgili kurumlar tarafından tasdik edildiğini söyledi. Çayır, "27 sene önce olmuştur. Projeyi önce hatırlayamadım. Basında gördüğümde fark ettim projenin bana ait olduğunu. Eksik, noksan bir şey söz konusu değildir. Zaten bununla ilgili tutanak mevcut değildir. Yasal prosedürler yerine getirilmiştir. Projenin onayı yapıldıktan sonra işim biter. Projeden sonra bütün süreci bilmem mümkün değildir. Proje ile ilgili tüm izin ve onaylar alınmıştır. Herhangi bir eksikliğim, hatam olmamıştır" dedi.

İki kişi tutuklandı

Mahkeme, şüpheliler Suzan Çayır ve Uğur Mısırlıoğlu'nun atılı suçtan tutuklanmalarına karar verdi.

İki kişi hakkında da yurt dışına çıkış yasağı konuldu

Savcılık, Arzu Baran ve Osman Mısırlıoğlu'nu da adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Baran ve Mısırlıoğlu'nun yurt dışına çıkışlarını yasakladı. Mahkeme, şüphelilere, adli kontrol hükümlerini mazeretsiz ihlal etmeleri durumunda derhal tutuklanacakları ihtarında bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı