internet haber sitesi
Reklamı Geç

Çin'den çığır açacak çalışma: Ay’da ilk filizler!

Ay'ın karanlık yüzüne inerek uluslararası kamuoyunun dikkatini toplayan Çin'in Chang'e-4 uzay aracından heyecan verici haberler geldi. Görev kapsamında Ay'a götürülen pamuk tohumları filiz verdi.

Çin'den çığır açacak çalışma: Ay’da ilk filizler!
Çin'den çığır açacak çalışma: Ay’da ilk filizler! admin

Çin Ulusal Uzay İdaresi, Chang’e-4 uzay aracı tarafından Ay’a götürülen pamuk tohumlarının filiz verdiğini açıkladı. Bu, Ay’da ilk kez biyolojik bir maddenin büyümesi anlamına geliyor ve insanlığın uzay yolculuğu için büyük önem taşıyor.

Chang’e 4 adlı insansız uzay aracı, Ay’ın güney kutbundaki Aitken havzasını incelemek üzere “karanlık yüz” olarak bilinen bölgeye 3 Ocak’ta başarıyla iniş yapmıştı.

Bugüne dek uzay araçları Ay’ın karanlık yüzünün fotoğraflarını çekse de Chang’e 4’e dek hiçbir uzay aracı buraya inmedi.

MARS İÇİN KRİTİK ÖNEMDE

Araç, bölgenin jeolojik yapısını inceleyecek aletler yanında, pamuk ve patates tohumu, maya ve meyve sineği yumurtaları taşıyordu. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bitki yetiştiriliyor ancak daha önce Ay’da hiç bitki yetiştirilmemişti.

Chang’e 4, Ay’ın karanlık yüzüne inen ilk araç oldu.

Ay’da sağlıklı bitkiler yetiştirilebilmesi, uzun vadeli uzay görevlerinin ayrılmaz bir parçası olacak. Eğer Ay’dan başarılı şekilde hasat alınabilirse astronotlar Mars görevlerinde yiyecek tedariği için Dünya’ya geri dönmek zorunda kalmayacak.

Bitkiler uzay aracının içinde kapalı bir kutunun içinde yetiştiriliyor. Kutunun içinde yapay ve kendi kendine sürebilen bir yaşam alanı oluşturulması amaçlanıyor.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı People’s Daily, filizlenmiş tohumların fotoğrafını “İnsanlığın Ay’dak ilk biyolojik deneyinin sonucu” mesajıyla Twitter’dan paylaştı.

(SÖZCÜ)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı