internet haber sitesi
Reklamı Geç

Karadeniz ısınıyor! ABD, Kerç Boğazı için Türkiye’den izin istedi

ABD'nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlikten dolayı Karadeniz'e savaş gemisi sevk etme hazırlığı yaptığı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Türkiye'den izin istediği iddia edildi.

Karadeniz ısınıyor! ABD, Kerç Boğazı için Türkiye’den izin istedi
Karadeniz ısınıyor! ABD, Kerç Boğazı için Türkiye’den izin istedi admin

Amerikan CNN televizyonunun Pentagon’dan üç yetkiliye dayandırdığı haberinde, Amerikan ordusunun Karadeniz’e savaş gemisi sevk etme hazırlığında olduğu belirtildi. Bu adımların Ukrayna ile Rusya arasında Azak Denizi’ndeki krize yanıt olarak atıldığı ifade edilen haberde ayrıca Pentagon’un ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Türkiye’den boğazlardan Karadeniz’e savaş gemilerinin geçişi için izin talep etmesini istediği öne sürüldü.

NE TEYİT NE DE YALANLAMA…

Konuyla ilgili açıklama yapan Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, ABD savaş gemilerinin sevkiyatı ve yerleri konusunda herhangi bir bilgi vermeyeceğini aktararak “ABD, Montrö Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerine tamamen bağlıdır. Özel diplomatik iletişimimizin içeriğini
açıklamıyoruz” dedi.

ABD’li bir yetkili ise ABD donanmasının elinde seçenek bulunması için rutin olarak Türkiye’ye bu tür taleplerin iletildiğini, ABD’nin her yıl onlarca kez Montrö Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye’den geçiş talebinde bulunduğunu ancak bunlardan bazen sadece birkaçının icra edildiğini kaydetti.

Karadeniz, ABD’nin Avrupa Komutanlığı (EUCOM) ve 6’ncı filosunun görev bölgesinde yer alıyor. 1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin, Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan askeri deniz araçlarının geçişi konusunda Türkiye’den 15 gün öncesinden izin talep etmesi gerekiyor.

(SÖZCÜ)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı