internet haber sitesi
Reklamı Geç

Antalya'da orman yangını

Antalya'nın Kumluca ilçesinde sabah saatlerinde başlayan orman yangını, geniş bir alanda devam ediyor. Orman yangınına, 50 arazöz, 4 amfibi uçak, 7 helikopter ve 6 dozerle müdahale edildi. Yapılan müdahaleler sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın bölgesine gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 70 hektar alanın zarar gördüğünü açıkladı.

Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını admin

Antalya'da orman yangını

Kumluca ilçesine bağlı Mavikent Mahallesi Yenicepınar mevkisinde, Papazkoyu'nda saat 11.00 sıralarında orman yangını başladı. Geniş bir alanda devam eden yangına, havadan ve karadan müdahale edildi. Rüzgarın da etkisiyle seraların bulunduğu alana doğru ilerleyen yangına, 50 arazöz, 4 amfibi uçak, 7 helikopter ve 6 dozerle müdahale ediliyor. Tüm ekipler yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için yoğun çaba sarf ediyor. Kızılçam ormanı olan bölgede seralar ve evlerin bulunduğu belirtilirken, yangının yer yer şiddetlendiği ve etkisini sürdürdüğü kaydedildi.

'YERLEŞİM YERLERİ TEHDİT ALTINDA DEĞİL'

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise seralara yakın noktada başlayan yangının, bölgenin sarp olması ve rüzgarın sık sık yön değiştirmesi nedeniyle kontrol altına alınmakta zorlanıldığını aktardı. Jandarma ekiplerinin bölgede güvenlik önlemleri aldığını kaydeden yetkililer, yangının yerleşim yerlerini değil, sera alanlarını tehdit ettiğini belirtti.

'EVLERE ULAŞMAMASI İÇİN ÇABA SARF EDİLİYOR'

Kumluca Belediye Başkanı Ak Parti'li Yusuf Göven de hızla olay bölgesine gittiklerini belirtti. Yangının çıkış nedeniyle ilgili henüz net bir bilgi sahibi olmadığını aktaran Başkan Göven, rüzgarın etkisiyle yangının sürekli yön değiştirdiğini vurguladı. Ekiplerin yangını kontrol altına alabilmek için yoğun çaba sarf ettiğini kaydeden Başkan Göven, orman içerisinde kalan tarım alanlarının zarar gördüğünü anlattı. Başkan Göven, "Olay mahallindeyiz. Şu an seralarda zarar var. Ama evlere ulaşmaması için çaba sarf ediliyor" dedi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ DİKİCİ: SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici yaptığı açıklamada, "Bugün Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Adrasan Orman İşletme Şefliği Mavikent Yenicepinar mevkisinde saat 10.25'te orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgar nedeniyle genişleme eğilimi gösteren yangına Bölge Müdürlüğümüze bağlı ekipler müdahale ediyor. Yangına şu anda 38 arazöz, 134 yangın işçisi, 5 dozer, 5 söndürme helikopteri, 1 amfibi uçak ve idare helikopteriyle müdahaleye devam ediliyor" dedi.

40 HEKTAR ALAN ETKİLENDİ

Kumluca ilçesindeki orman yangınında, şu ana kadar 40 hektar alanın zarar gördüğü kaydedildi. Yangına, Antalya Büyükşehir Belediye İtfaiye ekiplerinin yanı sıra, ilçe belediyelerdeki itfaiye birimleri de müdahale ediyor. Yangının denize yakın bir bölgede etkili olması nedeniyle uçak ve helikopterler sıklıkla su alarak alevlerin üzerine bırakıyor. Yangının çıkış noktasına ulaşımın güç olması nedeniyle ekipler, sık kızılçam alanında yol açma çalışması yürütüyor. Jandarma ekipleri, vatandaşların yangın bölgesine yaklaşmasına izin vermiyor.

Kumluca Belediye Başkanı Yusuf Göven, şu ana kadar yangının yaklaşık 40 hektar alanda etkili olduğunu kaydetti.

KONTROL ALTINA ALINDI

Antalya'nın Kaş ilçesinde, makilik ile zeytinlikte çıkan yangın, havadan ve karadan yapılan müdahalenin ardından kontrol altına alındı. Yangına 10 arazöz, Fethiye'den getirilen yangın söndürme helikopteri, 50 orman işçisi ve 5 teknik elamanla müdahale edildi. Yaklaşık 1 saat içinde kontrol altına alınan yangında yaklaşık 10 dönüm makilik ve zeytinliğin zarar gördüğü belirtildi. Yangın bölgesinde soğutma çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.

'ALEVLER RÜZGARLA YÖN DEĞİŞTİRDİ'

Kumluca Kaymakamı Hakkı Uzun, yangının etkili olduğu ve tehdit ettiği alanla ilgili net bir bilgi veremediklerini belirterek, "Yangın deniz tarafında belli ölçüde kontrol altına alındı ama rüzgarın yön değiştirmesiyle diğer tarafa yöneldi" dedi. Bazı seraların yangın nedeniyle zarar gördüğünü kaydeden Uzun, yangının söndürülmesinin ardından görevlilerin bölgeyi gezerek hasar tespiti yapacaklarını aktardı. Yangının herhangi bir yerleşim yerini tehdit etediğini söyleyen Uzun, "Yangının durumunu tam olarak bilmiyoruz. Bazı meskun alanlara yaklaşıyor. Yangını kontrol altına almak için ekipler yoğun bir şekilde mücadele ediyor" diye konuştu.

Kumluca Belediye Başkanı Yusuf Göven de yangını kontrol altına alma çalışmalarının tüm yoğunluğuyla devam ettiğini belirtti. Bütün ekiplerin görev başında olduğuna işaret eden Göven, "Bütün imkanlar seferber edildi. Ancak rüzgarın yön değiştirmesi ve şiddetlenmesi yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Maalesef böyle bir şanssızlığımız var" dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ GELİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de yangın bölgesine gelerek incelemede bulunacağı, Mavikent Tabiat Parkı'nda saat 17.30 gibi açıklama yapacağı kayldedildi.

BAKAN PAKDEMİRLİ: 70 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya'nın Kumluca ilçesinde çıkan yangınla ilgili bölgede inceleme yaptı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'in eşlik ettiği Bakan Pakdemirli, helikopterle söndürme çalışmalarını denetledi. Orman Genel Müdürü Karacabey'den brifing alan Bakan Pakdemirli, daha sonra Kumluca'da basına açıklama yaptı. 

Yangının saat 10.25'te başladığını belirten Bakan Pakdemirli, ekiplerin saat 10.35 itibariyle müdahaleye başladığını söyledi. Nemin yüzde 30, rüzgar hızının da saatte 30 kilometre olduğunu, rüzgarın sürekli yön değiştirmesi nedeniyle söndürme çalışmalarının güçlükle yürütüldüğünü kaydeden Bakan Pakdemirli, "Bu tür bir yangına normalden daha fazla bir müdahale yapıyoruz. 5 uçak, 9 helikopter, 300 orman işçisi, 90 arazözle müdahale ediliyor. 100 yangın işçisi de yolda. Devletimiz bütün kurumlarıyla burada. Aşağı yukarı 70 hektar alan zarar gördü" dedi.

Daha önce 100 hektar sera alanının zarar gördüğünün açıklandığını belirten Bakan Pakdemirli, "Ancak yukarıdan baktığımız kadarıyla seralardaki etki minimal düzeyde. Bir köy evi ve ahırda zarar gördüğü bilgisi var" diye konuştu.

YANGIN KONTROL ALTINDA

Yangının şu anda kontrol altına alındığını da anlatan Bekir Pakdemirli, "Gece itibarıyla iklimsel koşullarda hızlı bir değişim olmazsa yangın şu anda kontrol altında. Yangın geniş bir alanda olmasına rağmen küçük küçük yanmalar devam ediyor. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor. Bize ulaşan yaralı ve can kaybı bilgisi yok. Bizim için en büyük teselli bu" dedi. (DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı