internet haber sitesi
Reklamı Geç

'Uçan Saray' skandalında yanıt bekleyen sorular artıyor: ‘Hediye’nin ilanı aylar öncesinden

Yandaşların Erdoğan’a hediye edildiğini iddia ettiği ‘uçan saray’ için THY’nin 7 ay öncesinden pilot alım ilanı verdiği ortaya çıktı. Taşçıer, ‘Açıklama sırası Saray’da’ dedi.

'Uçan Saray' skandalında yanıt bekleyen sorular artıyor: ‘Hediye’nin ilanı aylar öncesinden
'Uçan Saray' skandalında yanıt bekleyen sorular artıyor: ‘Hediye’nin ilanı aylar öncesinden admin

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışma konusu olan ‘uçan saray’ına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkıyor. CHP Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşçıer, filosunda bulunmamasına rağmen THY’nin 9 Şubat’ta Boeing 747-8 model uçağı kullanabilecek pilot almak için ilan verdiğini açıkladı. Yandaş medya ise uçağın ‘hediye’ olduğunu öne sürmüştü. Taşçıer, iktidar medyasının “Uçak satın alınmadı, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından Erdoğan’a hediye edildi” iddiasını çürütecek yeni ayrıntılara dikkat çekti.

THY özel pilot arıyor

Taşcıer, THY’nin 9 Şubat’ta henüz envanterinde bulunmayan “Boeing B747 model uçağın 8 serisi” diye özellikle belirterek pilot aradığını, ilanın hala internet sitesinde yer aldığını vurguladı.

Saray yanıtlasın
“THY’nin pilot arayışına girdiği uçağın modeli ve serisi, Katar Emiri’nden Erdoğan için alınan uçak ile aynı model aynı seri. Bu tesadüf olabilir mi?” diye soran Taşçıer, “Israrla Saray’dan bir yanıt bekliyorum” dedi.

İngiliz basınında Katar Emiri’nin satıştaki uçağının fiyatına dair haberlerinin de yer aldığına işaret eden Taşçıer, Fransız basınında da iddiasını doğrulayan haberlerin yer aldığını belirtti. Taşçıer, iddalarını ve yanıt bekleyen yeni sorularını şöyle anlattı:

“Yeni ulaştığımız bir bilgi de, Ağustos sonunda Fransız basınında, uçağın bir Devlet Başkanı’na satıldığı yazılıyor. Fransız gazeteci de şirketle görüşüyor ve satışı teyit ediyor. Ama tabi ki şirket bize de söylediği gibi, politikaları gereği gazeteciyle fiyat ve başka bir bilgiyi paylaşmıyor. Ardından 9 Eylül’de havayolu haberleri yapan bir Türk haber sitesinde uçağın Türkiye Cumhuriyeti Devlet Filosu’na dahil edilmek üzere satın alındığı yazılıyor. Biz de bunun üzerine uçuş radar sistemlerinden takibini yaptık ve tam da haberde yer aldığı üzere 11 Eylül’ü 12 Eylül’e bağlayan gece uçak Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptı. Uçak 9 Eylül’de mi satın alındı, daha önce mi alındı, kesin tarihi bilemiyoruz. Ama benim dile getirdiğim iddiaları hem Fransız basını hem de Türk kaynaklar yazmış. Ortada altı sağlam, birden çok veriye dayanan ve teyidi yapılmış bilgiler var. Açıklama sırası artık Saray’da.”

Bir yanda saray, bir yanda işçiler!
3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin insanlık dışı çalışma koşulları sebebiyle isyan ettiğine de dikkat çeken Taşçıer, şunları söyledi: “Tüm bunlar olurken İstanbul’da 3. Havalimanı inşaatındaki işçiler yoğun bir saldırıyla karşı karşıya kalıyorlar. Tek istedikleri tıkış tıkış odalarda yatmamak, tahta kurularına önlem alınması, yemeklerin düzeltilmesi gibi en basit insani çalışma hakları. Bir yanda havalimanı inşaatında insani koşullar için mücadele ediliyor, bir yanda da havalimanı bitince oradan kalkıp inecek yüzlerce milyon dolarlık süper lüks bir uçaktan bahsediyoruz. Saray ile halk arasındaki derin uçurum çok net olarak gözler önüne seriliyor.”

***

Beştepe’nin maliyetinin üç katı!

Boeing 747-8 model uçağın içinde 7 yatak odası, 2 özel salon, toplantı odaları ve küçük bir hastane bulunduğu, donanımsız fiyatının 400 milyon dolar, VIP halinin ise 500 milyon sterlin (4 milyar 240 milyon TL) civarında olduğu iddia ediliyor. Yandaş medya Taşçıer’in iddiası üzerine uçağın Erdoğan’a ‘hediye’ edildiğini öne sürmüştü. 2014’te Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu açıklamıştı. Bugünkü kura göre uçağın değeri, Beştepe’nin maliyetinin üç katından daha fazla.

***

‘Bu kadar lüks haram değil mi?’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘uçan saray’a ilişkin eleştirilerini sürdürdü. CHP Lideri, “Bu kadar lüks haram değil mi?” diye sordu.

Bursa’da sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar, kanaat önderleri ile buluşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın yeni ‘uçan saray’ına ilişkin şunları söyledi: “Deniyor ki, bilmem kaç odası olan, kaç tane yatak odası olan, konferans salonu olan, içinde küçük de bir hastanesi olan bir uçağı satın almışlar, 400 milyon dolara. Niçin, bununla seyahat edilecek. Kardeşim esnaf perişan, sanayici perişan, çiftçi perişan, bu kadar lüks haram değil mi? Sonra plak döndü, dediler ki 'bunu bize bağışlamış, hediye etmiş', kim, Katar Şeyhi. O daha da büyük bir ayıp. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı bir başka devlet başkanının verdiği hediye uçakla gezemez. Bu Türkiye’nin onuruna aykırı. Ben tekrar soruyorum, bu uçağı nasıl aldınız, hediye mi, hediyeyse kim kabul etti bunu? Paraysa, kaça aldınız bu uçağı?”

Merkez Bankası’nın faiz artırması ardından iktidardan gelen tepkileri de değerlendiren CHP Lideri, “Merkez Bankası’na müdahale ediyorlar, 'faizi artır, faizi artırma'. Birisi diyor 'faiz artır', öbürü diyor 'faizi artırma'. Ne yapacak bu Merkez Bankası Başkanı? Damada mı inansın, onun kayınpederine mi inansın. Adam iki arada bir derede ne yapacak. Bir insan 'ben her şeyi biliyorum' der mi, diyemez” diye konuştu.

(Birgün)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı