internet haber sitesi
Reklamı Geç

CHP'den IMF ile yapılan görüşmeler hakkında yazılı soru önergesi

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı, ülke ekonomisinin günden güne kötüye gittiği şu günlerde, kamuoyunda kulaktan kulağa dolaşan IMF ile masaya oturulacağına ilişkin söylentilere istinaden bunun doğruluğu ve kapsamı hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi sundu.

CHP'den IMF ile yapılan görüşmeler hakkında yazılı soru önergesi
CHP'den IMF ile yapılan görüşmeler hakkında yazılı soru önergesi admin

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, ülke ekonomisinin günden güne kötüye gittiği şu günlerde, kamuoyunda kulaktan kulağa dolaşan IMF ile masaya oturulacağına ilişkin söylentilere istinaden bunun doğruluğu ve kapsamı hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi sundu.

"Ülkemiz ekonomik politikalarına yön vermekte söz sahibi olan kişiler tarafından atılan yanlış adımlar, ekonomimizin tekrar 2000’li yılların başındaki kriz ortamına sürüklenmesine neden olmakta ve bunu engelleyecek gerçekçi adımlar bir türlü atılamamaktadır. Özellikle OHAL tehdidi altında geçen 2 yıllık süreçte; diplomatik alanda ülkemizi yalnızlaştıran politikaların da etkisiyle, ülkemize yatırım yapan yabancılar bu yatırımlarını tasfiye etmeye başlamış, cari açık ülke tarihinde görülmemiş seviyelere ulaşmış, Türkiye dünya ülkeleri arasında en yüksek reel faiz veren ülkeler arasına girmiştir. Tüm bunlara Merkez Bankası’nın bağımsız yapısı üzerindeki baskıcı tutumlar da eklenince ülke ekonomisi günden güne kan kaybetmektedir" diyen Salıcı, ekonomiden sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e 24 Haziran’daki genel seçimler öncesi gittiği Londra’da IMF’ye başvurulması önerisi gittiği, IMF nezdinde Türkiye’yi izleme masası oluşturulduğu haberleri ulusal ve uluslararası medyada da yer aldığını ifade etti.

Salıcı, "Geçtiğimiz günlerde Bakanlığınız personeli ile birlikte katıldığınız Arjantin’de gerçekleşen G-20 zirvesinde yaptığınız “küresel finansal sistemle koordineli yol alacağız.” Şeklindeki açıklama ile ulusal ve uluslararası medyada ülkemizin yeniden IMF masasına oturacağı haberleri birlikte değerlendirildiğinde, resmi olmasa da gizli bir şekilde IMF ile görüşmeler yapıldığı izlenimi kamuoyunca algılanmaktadır." diyerek Hazine ve Maliye Bakanı Berak Albayrak'ın cevaplaması istemiyle 5 sorudan oluşan soru önergesi sundu.

Önergede yer alan sorular şu şekilde:

1)Bakanlığınız ya da Türkiye Cumhuriyeti idari teşkilatı içerisindeki herhangi bir kurum tarafından IMF ile temasa geçilmiş midir?

2)IMF ile yapılan görüşmelerin kapsamı nedir?

3)Alınması öngörülen borç miktarı ne kadardır?

4)IMF’nin bu borca karşılık ülkemizde uygulanmasını öngördüğü ekonomik tedbirler nelerdir?

5)2002’den bu yana AKP hükümetlerinin gururla ifade ettiği “Türkiye’yi IMF’ye muhtaç olmaktan kurtardık, IMF bizden borç isteyecek hale geldi” söylemleri ile mevcutta IMF ile yeniden masaya oturmanın konuşulduğu ortam dikkate alındığında, ekonomideki bu geri gidişte dış güçlerin rolünün olduğu söyleminin arkasına sığınmak yerine ne zaman bir yetkili çıkıp sorumluluğu üzerine alacak ve özeleştiri yapacaktır? (Birgün)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı