internet haber sitesi
Reklamı Geç

Arkeologlar, Ürdün’de 14.400 yıl önceye tarihlenen en erken ekmek kanıtlarını ortaya çıkardı.

Uzmanların sunduğu bulgulara göre, buğdayı yetiştirmeye başlamadan ve buğday tarlalarından 4000 yıl önce ekmekleri yaptılar. Yapılan bilimsel analizde ekmeğin kalıntılarına, bulunan bir fırın içinde keşfedilen mikroskobik kömür kalıntıları, modern yöntemlere benzer bir şekilde pişirilmiş ve aynı şekilde hasat edilmiş ve işlenmiş bir hububat karşımı kullanımına dair bulgularla ulaşıldı.

Arkeologlar, Ürdün’de 14.400 yıl önceye tarihlenen en erken ekmek kanıtlarını ortaya çıkardı.
Arkeologlar, Ürdün’de 14.400 yıl önceye tarihlenen en erken ekmek kanıtlarını ortaya çıkardı. admin

Arkeologlar, Ürdün’de 14.400 yıl önceye tarihlenen en erken ekmek kanıtlarını ortaya çıkardı.

Dailymail’in haberine göre araştırmacılar, Natufian Kültürünün, Yakın Doğu’da başlamasından neredeyse 5000 yıl önce neolitik tarım devriminde tohumların tam anlamıyla ekilebileceğini düşünüyor. Arkeolojik alan, 2012’den günümüze Kopenhag Üniversitesi liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan kazı ve analizlere tabi olmuştu. University College London (UCL) ve Cambridge Üniversitesi’nden oluşan ekip, bölgede bulunan yer ocaklardan 24 adet yemek kalıntısı topladı.

14400-yillik-ekmek

Kalıntılar UCL’de elektronik mikroskobu ile analiz edildi ve antik somunun – bir tür ince, (krep kalınlığında) ekmek şeklinde olmakla beraber, fırınlanmış, öğütülmüş ve pişirmeden önce arpa, yabani buğday ve yulaf ile yoğrulmuş olduğunu ortaya çıktı.

14400-yillik-ekmek-kalinti

UCL’den Profesör Dorian Fuller bulgular hakkında şunları söylüyor :

“Ekmek yapmak için tahılların öğütülmesini, yoğrulmasını ve pişirilmesini içeren emek yoğun işlemeyi içerir. Çiftçilik yöntemlerinden önce üretilmiş olması, bu özel gıdadan daha fazlasını yapma arzusunun muhtemelen hububat yetiştirmeye başlama kararına katkıda bulundu.”

KALINTILAR TÜRKİYE VE AVRUPA’DAKİLERE BENZİYOR

Kopenhag Üniversitesi’nden ve araştırmanın baş yazarı Amaia Arranz Otaegui ise keşfi : “Shubayqa 1’deki yer ocaklarında yüzlerce kömürleşmiş yiyecek kalıntısına ulaşmamız olağanüstü bir buluntu ve bize 14.000 yıllık yemek uygulamalarını tanımlama şansı veriyor. Kalıntılar, Avrupa ve Türkiye’deki çeşitli Neolitik ve Roma bölgelerinde tanımlanan mayalanmamış yassı malzemelere çok benziyor. Artık ekmek benzeri ürünlerin, çiftçiliğin geliştirilmesinden çok önce üretildiğini biliyoruz. ” diyerek yorumluyor.

14400-yillik-ekmek-kalintisi

Günümüz İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye’de 14.500 ila 11.500 yıl arasında gelişen Natufian Kültürünün avcı-toplayıcıları, kalıcı ev inşa eden ve bitkileri yetiştiren ilk insanlardı.Bu yenilikler, Neolitik çağda tarımın ortaya çıkması için çok önemliydi. Önceki araştırmalar, bu kültürün merkezinin Carmel ve Galilee Dağı olduğunu ve buradan bölgenin diğer bölgelerine yayıldığını ileri sürmüştü. Bununla birlikte, bu ‘çekirdek bölge’ teorisiyle çarpışan daha yakın tarihli birçok araştırma, iyi korunmuş bir Natufian bölgesini açığa çıkartan kazılarla meydan okumuş ve büyük miktarda kömürleşmiş bitki kalıntısı ortaya çıkarmıştır. Buluntuların tarihlendirilmesi, kültürün önceden düşünüldüğünden çok daha erken olduğunu göstermektedir.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL
Fotoğraflar: University Of Copenhagen

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı