internet haber sitesi
Reklamı Geç

Son dakika: Merkez Bankası’ndan son dakika faiz artışı geldi

Merkez Bankası akşam saatlerinde acil toplandı. Banka son yıllarda görülmemiş bir hamle yaparak faizi 300 baz puan yukarı çekti. Merkez'in bu hamlesi doların ateşini bir nebze söndürse de dolar 4.63-4.64 bandında seyrediyor.

Son dakika: Merkez Bankası’ndan son dakika faiz artışı geldi
Son dakika: Merkez Bankası’ndan son dakika faiz artışı geldi admin

Son dakika: Merkez Bankası’ndan son dakika faiz artışı geldiMerkez Bankası son yıllarda görülmemiş bir şekilde faizleri 300 baz puan artırdı. Geç Likidite Pencedesi yüzde 13.5'ten yüzde 16.5'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın normal takvimi içerisinde 7 Haziran Salı günü Para Politikası Kurulu'nu toplaması gerekiyordu. Ancak Merkez siyasilerin önceki dönemlerin aksine ‘harekete geç' mesajından sonra faizi yukarı çekti.

‘FİYATLAR SAĞLIKSIZ’

Faiz koridorunun üst bandı yüzde 9.25, alt bandı ise yüzde 7.25 seviyesinde sabit bırakıldı. Banka faiz hamlesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada piyasada mal ve hizmet fiyatlarının ‘sağlıksız' olduğuna vurgu yaptı. Merkez'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Merkez'in acil toplanacağı açıklamasının ardından 4.84-4.85 bandında olan dolar/TL sert bir düşüşle 4.5549'a kadar düştü. Fakat dolar/TL daha sonra 4.63-4.64 seviyelerine çıktı. (SÖZCÜ)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı