internet haber sitesi
Reklamı Geç

Ekonomide zor günler: Önce Japonlar kaçtı

Ülke kaynaklarının neredeyse tamamının tüketildiği bir dönemde baş gösteren döviz kurundaki artış gerek iş dünyasını gerekse ekonomi uzmanlarını endişelendiriyor. Atatürkçü Bilim İnsanları Derneği Bşk. ve Florida South Üniv. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Vural Cengiz'in kaleme aldığı konuya ilişkin yazısında Türkiye'yi ne gibi tehlikelerin beklediği çarpıcı bir dille anlatılıyor.

Ekonomide zor günler: Önce Japonlar kaçtı
Ekonomide zor günler: Önce Japonlar kaçtı admin

İşte Vural Cengiz'in o yazısı:

"EKONOMİDE ZOR GÜNLER: ÖNCE JAPONLAR KAÇTI

Ekonomik krizin dibini bulmaya çok az zaman kaldığını yabancı sıcak para kaçışının hızlanmasından anlıyoruz. Önce en uyanık Japonlar Türkiye’yi terkettiler. Dolarda son bir haftadaki büyük zıplamanın en önemli nedeni budur.

Nisan başındaki raporumda doların ilk aşamada 4.45 civarına çıkacağını, sonrasında çıkışın süreceğini yazmıştım.

Tabii ki falcı değilim yalnızca aşağıdaki gerçekleri uzaktan çok iyi görebiliyorum:

1) Kapitalist düzende 7-10 yılda bir ekonomik kriz kaçınılmazdır. Ne Körfezin parası, ne İngilteredeki konvertibilite altınları, ne Varlık Fonu ve ne de ülkede para edecek her binanın yabancılara satılması buna engel olamaz. KRİZ OLMAK ZORUNDA.

2) Krizden çıkış çok zor olacak. Zira ekonomideki hastalık olan stagflasyon nedeniyle para ve maliye politikaları bir işe yaramayacak. Bizim üniversitede de öğrettiğimiz farklı ekonomik politikaların uygulanması gerekecek.

3) Son petrol fiyat artışları yangına benzin dökecek ve enflasyon yükselecek. Kredi faizleri zoraki düşük tutulduğu için döviz de çılgınca yükselecek. Petrol fiyat artışları seçime kadar tutulsa da seçimden sonra kabul edilemez yerlere çıkacak.

4) Stagflasyonun enflasyondan sonraki ikinci bacağı olan işsizliğin çok yükselmesi ile sosyal sorunlar ve kargaşa olasılığı da artacak.

Ülkemizi çok zor günler bekliyor. Tepeden aşağı koşan bir kişinin hızının gittikçe artmadı misali bundan sonra kötü gidiş hız artırarak sürecektir.

Deniz bitti. Gemi karaya oturacak. Onu yeniden yüzdürmek becerikli bir kaptan ve çok iyi bir ekip gerektiriyor.

Bu işin şakası yok! 2018 dünya krizi Türkiye’den başlayarak tüm Batı ekonomilerine de yayılacaktır zira kapitalist dünya krize girmek için yalnızca bir gerekçe bekliyor.

Dr. Vural Cengiz
Florida South Üniv. Öğr. Üyesi
Atatürkçü Bilim İnsanları Derneği Bşk"

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı