internet haber sitesi
Reklamı Geç

Bilim insanları bir ilki başardı!

İskoçya'nın Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, ilk kez kadınlardan olgunlaşmamış yumurta hücreleri alarak bunları döllenme aşamasına gelinceye kadar laboratuvarda olgunlaştırdıklarını açıkladı.

Bilim insanları bir ilki başardı!
Bilim insanları bir ilki başardı! admin

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bu yöntemin ileride çocuk sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisi yöntemine bir alternatif olabileceği belirtiliyor. Ayrıca kanser tedavisi gören kız çocuklarının doğurganlığını korumak için de bir yol olabileceği kaydediliyor.

Yeni gelişmenin, bilim için halen bir sır olan insan yumurtasının gelişimini keşfetmenin bir yolu olarak da görülüyor.

Araştırmacılardan Profesör Evelyn Telfer, bunun üremenin ilk aşamaları üzerine yapılan 30 yıllık bir araştırmanın sonucu olduğunu söyledi.

Bu aşamaya gelinmesi onyıllar alsa da, bilim insanları artık yumurta hücrelerinin yumurtalığın dışında da gelişimini sağlayabiliyor.

Araştırma süreci birkaç aşamadan oluştu. Öncelikle kadınlardan olgunlaşmamış yumurtalar alındı ve ardından laboratuvarda insan vücudundakine benzer bir ortam yaratıldı.

Daha sonra bu yumurtaların döllenme aşamasına gelene kadar büyüdükleri görüldü.

Sadece yüzde 10’u olgunluğa erişti

Uzmanlar bunun heyecan verici bir mihenk taşı olduğunu söylüyor, ancak klinik olarak kullanılmaya başlanmadan önce daha fazla araştırma yapılması gerekecek.

Şimdiye kadar yumurtaların sadece yüzde 10’u olgunluğa erişti.

Henüz yumurtalar henüz döllenmediği için ne kadar yaşayabildikleri şimdilik bilinmiyor.

Profesör Telfer, BBC’ye yaptığı açıklamada, “İnsan dokusunda bu noktaya ulaşmanın mümkün olduğuna dair bir kanıta ulaşmak çok heyecan verici” diyor, ancak daha yumurtaların test edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. (SÖZCÜ)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı