internet haber sitesi
Reklamı Geç

Kadınlar direndi ve kazandı: Arjantin’de kürtaj yasağı kaldırıldı

Arjantin’de Devlet Başkanı Alberto Fernandez tarafından sunulan kürtaj yasağını kaldıran yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi ardından Senato’dan da geçerek yasalaştı.

Kadınlar direndi ve kazandı: Arjantin’de kürtaj yasağı kaldırıldı
Kadınlar direndi ve kazandı: Arjantin’de kürtaj yasağı kaldırıldı admin

Arjantin'de, kürtajın tecavüz vakası ya da anne hayatının tehlikede olmasıyla sınırlandırılmasını kaldırmaya yönelik tasarı Meclis'in ardından Senato'dan da geçti. Tasarı 38 'evet', 29 'ret' ve 1 çekimser oyla kabul edildi.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, seçim vaatleri arasında bulunan ülkede kürtajın yasal hale getirilmesini içeren yasa tasarısını 17 Kasım'da Kongreye sunmuştu. Tasarının geçmesiyle nüfusun çoğunluğunun Katolik olduğu Arjantin, kürtaja onay veren ilk büyük Güney Amerika ülkesi oldu.

Kararın kürtaj yasağı uygulayan Latin Amerika ülkeleri için domino etkisi yaratması bekleniyor.

Önce Aralık ayının başında Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde, dün ise Senato’da onaylanan tasarı, hamileliğin 14. haftaya kadar isteğe göre sonlandırılması ve gerekli tedavinin ücretsiz sağlanmasını içeriyor.

Mevcut Arjantin kanunları, tecavüz sonucu olması veya annenin sağlığını tehlikeye atması durumunda hamileliğin sonlandırılmasına müsaade ediyordu.

Arjantin'de sık sık tartışma konusu olan kürtajın isteğe göre serbest hale getirilmesini, sağcı ve dini kesimler "soykırım" ve "cinayet" olarak nitelerken, feminist ve sol eğilimli kesimler ise bunun yasal bir hak olduğunu savunuyor.

KONGRE ÖNÜNDE EYLEMLER

Kürtaj yasağı karşıtları ve taraftarları, dün kanun tasarısı tartışılırken, Kongre binasının önünde gösteri düzenlemişti.

Gösteriler için Kongre binasının önündeki meydan bariyerlerle kapatılarak, meydanın bir tarafı yasa tasarısını destekleyenlere, diğer tarafı ise buna karşı çıkanlara ayrıldı.

Kürtajın yasal hale gelmesini isteyenler ellerinde yeşil bezler taşıyarak tasarının onaylanması için, tasarıya karşı çıkan, genellikle sağ görüşlü ve dini grupların oluşturduğu göstericiler ise ellerinde açık mavi bezlerle gösteri düzenledi.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı