internet haber sitesi
Reklamı Geç

Çin menşeli COVID-19 aşısının Türkiye'deki denemelerinden umut veren gelişme!

Türkiye'de de gönüllüler ve sağlık çalışanları üzerinde denenen Çinli Sinovac Biotech'in aşısı CoronaVac ile ilgili umutları tazeleyen bir açıklama geldi.

Çin menşeli COVID-19 aşısının Türkiye'deki denemelerinden umut veren gelişme!
Çin menşeli COVID-19 aşısının Türkiye'deki denemelerinden umut veren gelişme! admin

Dünya çapında 40 milyondan fazla insana bulaşan corona virüsüne karşı umut vadeden bir açıklama Brezilya’dan geldi… Aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkede denemelerin devam ettiği Çinli Sinovac Biotech isimli şirketin geliştirdiği CoronaVac isimli aşının ilk sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Türkiye’de Kocaeli Üniversitesi’nde de denemelerin devam ettiği aşı ile ilgili araştırmaları yürüten ve aynı Türkiye’de olduğu gibi bir dizi testlerin yapıldığı Brezilya’da 9 bin gönüllünün katıldığı incelemenin sonucu açıklandı. Uzmanlar Brezilya’daki üçüncü ve son faz denemelerin erken sonuçlarını aldı.

“CİDDİ BİR YAN ETKİSİ ORTAYA ÇIKMADI”

Brezilya’nın en önemli biyomedikal araştırma merkezlerinden biri olan Sao Paulo’daki Butantan Enstitüsü elde edilen sonuçlara göre CoronaVac’ın kullanımının güvenliği olduğu belirlendi. Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas, “Aşının yapımının güvenli olduğunu tespit ettik. Fakat aşının etkili olup olmadığına dair sonuçları araştırmaya katılan 13.000 insanın tamamında denemeler tamamlanmadan paylaşmayacağız. İncelemeler devam ediyor” dedi.

Aşının ilk test sonuçları ile ilgili bilgi veren Covas, “Aşının ciddi bir yan etkisi ortaya çıkmadı. Aşı olanların yüzde 20’si aşı dolayısıyla orta seviyede ağrı hissetti ve yüzde 15’i de ilk doz sonucunda baş ağrısı yaşadığını söyledi. Bu oran ikinci dozda yüzde 10’a düştü. Aşı olanların yüzde 5’inin midesinin bulandığı ve yorgun hissettiği tespit edilirken bu orandan çok daha azında kas ağrısı meydana geldiği anlaşıldı” dedi.

TÜRKİYE’DE DE SIKINTI YAŞANMADI

Çin Halk Cumhuriyeti’nde özel ilaç firmasınca geliştirildikten sonra Türkiye’de üçüncü faz denemelerine başlanan corona virüsü aşısı, Kocaeli Üniversitesi’nde çalışan Eylül ayı sonu itibariyle sağlık çalışanlarına uygulandı.

Türkiye’de Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Çin’den gelen aşı ile ilgili denemeler devam ediyor. Önceki gün kamuoyunun karşısına çıkan Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cantürk, “Biz Çin'den gelen aşıyı yapıyoruz. Burada da daha çok sağlık çalışanlarından gönüllüler var. Bir gruba normal serum bir gruba da aşı yapılıyor. Hastalarda herhangi bir semptomla karşılaşılmadı. Hiçbir yan etki görülmedi ve gayet sağlıklılar” demişti.

Prof. Dr. Cantürk, şu ana kadar 300 kişi üzerinde denemelerin yapıldığını söylerken hastanede 500 gönüllü üzerinde denemelerin devam edileceğini açıklamıştı. Cantürk, “Her gün 20-25 kişilik gruplara aşı yapılıyor. Bu zamana kadar da yaklaşık 250-300 üzerinde gönüllü arkadaşa aşı yapılmıştır. Herhangi bir olumsuzluk yok; ağrı, ateş şikayet yok, alerji yok ve herhangi bir sıkıntı olmadı şu ana kadar” demişti. Cantürk, aşıların satışının 2021’de gerçekleşebileceğinin öngörüldüğünü dile getirmişti.

(SÖZCÜ)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı