internet haber sitesi
Reklamı Geç

Adıyaman’da Menzil cemaati zorbalığı!

Adıyaman Kahta’da Menzil Tarikatı üç köyün ortak mezarlığı üzerinden yol geçirdi. Köylüler cemaatin bölgede devlet yerine geçtiğini dile getirerek “Sesimizi çıkarttığımız zaman kimse duymuyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.

Adıyaman’da Menzil cemaati zorbalığı!
Adıyaman’da Menzil cemaati zorbalığı! admin

Menzil cemaati için Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Elbeyi, Ortaköy, Göçeri köylerinin mezarlığından yol geçirildiği belirtildi.

Bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre, Ortaköy sakinlerinden biri, tahrip edilen mezarlığın köylünün tapulu arazisi olduğunu söyleyerek yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Menzil Tarikatı buraya gelmeden önce köyümüzün bir yolu vardı. Menzil köyünün içinden geçiyordu. Tarikat bu köye geldikten sonra yolu kapattılar. Daha sonra kendi topraklarından geçirmeden başka bir yol açtılar bize.

Yol sadece diğer köylünün topraklarından geçti. Bize bu yolu dayattılar. Eski yola da büyük bir demir kapı koydular ki geçemeyelim. Şimdi ise yol genişletme bahanesiyle eski yol üzerinde bulunan mezarlıklarımızı tahrip ettiler.”

Yol genişletme çalışmasını devletin değil, tarikatın yaptığını söyleyen köylüler “Köylülerle tarikat sürekli karşı karşıya bırakılıyor. Daha önce de benzer durumlar oldu. Birçok kez karşı karşıya getirildik. Ama nereye şikâyet etsek sonuç alamadık. Açtığımız davalar haftasında düşürüldü.

Mesela benzer şekilde bizim toprağımızdan kendilerine özel yaptıkları havuza yol götüreceklerdi. Ama ortada ne bir plan ne de bir izin vardı. Resmi bir evrak, belge görmek istedik. Tabii ki göstermediler” dedi.

JANDARMA DA MENZİL’DEN YANA

Mezarları tahrip edilen köylüler şöyle devam etti:

“Şikayet ettik. Jandarma Karakolu’nun komutanı tarikatın yanında durdu. Yanımıza kaymakamın sözlü emriyle geldiğini söyledi. Bizi tehdit etti. Şimdi de biz biliyoruz ki bu yol için de kimse izin almadı. Ama herkes korkuyor, herkes çekiniyor.

ERDEM: EN AZ 50 MEZAR YOK

Kahta Belediyesi Meclis Üyesi Adnan Erdem’in söyledikleri de, köylülerin sözlerini doğrular nitelikte. 50 mezarın tahrip edildiğini söyleyen Erdem, haksızlıklara karşı durduklarında tehdit edildiklerini söylüyor.

Bazı mezarlarda kefenlerin dahi bozulmadan yüzeye çıkartıldığını söyleyen Erdem, kemiklerin alelacele toplatıldığını ekliyor:

“Bizim köyün yolu eskiden Menzil köyünün içinden geçiyordu. Menzil tarikatı bir gün geldi ve dedi ki ‘Siz bize zarar veriyorsunuz.’ Yolların dar olduğunu, arabalarının çizildiğini söylediler. Sonuçta köylüyüz, traktör kullanıyoruz. Olabilir dedik. Eğer zarar veriyorsak bize bir yol göstermelerini istedik. Göstermediler. Aradan bir süre geçti, bu sefer yolumuzu kapatacaklarını söylediler. Köylü karşı çıktı. Belli mercilere gittik ama bir şey çıkmadı. Sonra da yolu kapattılar. Bize de bir yol açtılar ki yayan gidip gelelim. Açılan yola birkaç ay sonrada turnike gibi demir kapı vurdular. Kapıyı istedikleri zaman kilitliyorlardı. Yani köylünün yolu kapandı.

Dün de akşam 10.00 civarı bir haber geldi. Yolu genişletmek için köy mezarlığının kazıldığını söyledi arkadaşlar. Kazılan yerin yol olmadığını söyledim. İnanamadım. Menzil böyle bir şey yapmaz dedim. Sabah kalkıp gittiğimde gerçekten de mezarların yıkıldığı bir tabloyla karşılaştım. Mezarlarımızı deşmişler. İnanın mezarların yarısı yoktu. İnsan mezarları bozar mı hiç? Hiç vicdanınız sızlamadı mı?

“KÖYLÜLERİ İŞTEN ÇIKARTACAKLAR”

Cemaat sorumlularıyla görüşmeye gittiğinde tehdit edildiğini söyleyen Erdem, ilk olarak fotoğraf çekmelerine karşı çıktıklarını da söyledi.

Erdem, Adıyaman’ın büyükşehir belediyesi olmamasından dolayı belediyenin sadece Kahta’nın sınırları içinde yetkili olduğunu, ilçe merkezi dışındaki yerlere de ya İl Özel İdaresinin ya da Kaymakamlığın yetki alanında olduğunu anlattı.

İsrail Filistin’in bir tane mezarını bozsa Türkiye’nin ayağa kalkacağını söyleyen Erdem “Ama konu bizim mezarlarımıza gelince herkes sustu” diyor.

Menzil’in kendilerini artık burada barındırmak istemediğini söyleyen Erdem, bu yapının bölgede devlet yerine geçtiğini anlatıyor:

“Tarikatın gücü herkese yetiyor. Olay yaşandıktan sonra tepki gösterince köylülerin listesini istemişler. Menzil tarıkatıyla çalışan, onlarla iş yapan kişileri işten çıkartacaklar çünkü. Bugün olmasa yarın çıkartacaklar. Sesimizi çıkarttığımız zaman kimse duymuyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Mezarlıklarımızın tahrip edilmesi vicdanımızı çok yaraladı.”

Tele1

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı