internet haber sitesi
Reklamı Geç

‘Corona virüsü kahramanı’ Çinli doktor Li Wenliang, Corona virüsünden hayatını kaybetti

Corona virüsünün görülmeye başladığı ilk günlerde sosyal medya hesabından uyarılarda bulunan ve iddiaya göre Çinli yetkililer tarafından susturulmaya çalışılan Çinli doktor Li Wenliang, Corona virüsünden hayatını kaybetti.

‘Corona virüsü kahramanı’ Çinli doktor Li Wenliang, Corona virüsünden hayatını kaybetti
‘Corona virüsü kahramanı’ Çinli doktor Li Wenliang, Corona virüsünden hayatını kaybetti admin

Corona virüsünün görülmeye başladığı Vuhan kentindeki hastanede çalışan Li Wenliang, 2003 yılında dünya çapında bir salgına yol açan SARS virüsüne benzettiği ilk yedi vakayı Aralık ayında farketmişti. Bu vakalar Corona virüsü nedeniyle hastanede karantinada tutuluyordu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, 30 Aralık’ta Dr. Li meslektaşlarıyla iletişim halinde olduğu bir sosyal medya grubuna salgınla ilgili bir mesaj gönderdi ve hastalığın bulaşmaması için koruyucu giysi giymelerini önerdi.

“SİZİ UYARIYORUZ”

Bu paylaşımlardan sonra Çin Kamu Güvenliği Departmanı’ndan yetkililer “toplum düzenini şiddetle sarsan yanlış iddialarda bulunmakla” suçladıkları Li’den imza istedi.

Mektupta ise “Sizi uyarıyoruz: Aynı küstahlık ve inatla bu yasa dışı faaliyete devam ederseniz hakkınızda işlem yapılacaktır – anlaşıldı mı?” diye yazıyordu. Mektubun altına Dr. Li el yazısıyla “Anlaşıldı” diye ekleyerek imza attı.

Dr. Li, polisin “söylentiler yaymakla” suçlayıp haklarında soruşturma başlattığı sekiz kişiden biriydi.

MEKTUBU SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞTI

Ocak ayı sonunda Dr. Li, mektubun bir kopyasını Weibo’daki bloğunda yayınlayıp olanları anlatmıştı.

Ocak ayının ilk haftalarında Vuhan’daki yetkililer, virüsün ancak hayvanlarla temas halinde bulaşabileceğini iddia etmişti.

Polislerin ziyaretinden bir hafta sonra Dr. Li, glokom hastalığı olan bir kadını tedavi ediyordu. Ama kadına Corona virüsünün bulaştığı tespit edildi.

Weibo’daki bloğunda Dr. Li, 10 Ocak’ta öksürmeye başladığını, ertesi gün ateşlendiğini, iki gün sonra da hastanelik olduğunu, anne ve babasının da hastaneye kaldırıldığını belirtti. 20 Ocak’ta ise Çinli yetkililer Corona virüsü salgını nedeniyle acil durum ilan etti.

FOTO: Weibo

DOKTOR Lİ’YE DE CORONA BULAŞTI

Dr. Li, önce birkaç kez Corono virüsü testi olduğunu ancak tümünün negatif çıktığını, kendisinde virüs bulunamadığını söylemişti. 30 Ocak’taki blogunda ise “Bugün nükleik asit testi pozitif çıktı, ortalık sakinleşti, sonunda teşhis kondu” diye yazdı.  Bu paylaşımı binlerce yorum ve destek mesajı aldı.

“CORONA VİRÜSÜNÜN KAHRAMANI”

Yorum yazan bir kişi, “Dr. Li Wenliang bir kahraman” dedi ve Çin’de Dr. Li ‘Corona virüsü kahramanı’ olarak anılmaya başlandı. Birçok kişi “Gelecekte doktorlar bulaşıcı bir hastalığın belirtilerini gördüğünde erken uyarıda bulunma konusunda temkinli olacak”, “Daha güvenli bir kamu sağlığı uygulaması için on milyonlarca Li Wenliang’a ihtiyaç var” diye yazmıştı.

FOTO: Weibo

HAYATINI KAYBETTİ

Bir çocuk babası olan ve eşi hamile olan Li Wenliang, Corona virüsü nedeniyle 34 yaşında hayatını kaybetti. Ülkesinde ise şimdiden bir kahraman olarak görülüyor.

(SÖZCÜ)

.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı