internet haber sitesi
Reklamı Geç

Irak Meclisi, ABD'nin ülkedeki askeri varlığına son verme kararı aldı

Irak Meclisi, 'ABD stratejik güvenlik anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması' talebini içeren tasarıyı olağanüstü toplantıda kabul etti.

Irak Meclisi, ABD'nin ülkedeki askeri varlığına son verme kararı aldı
Irak Meclisi, ABD'nin ülkedeki askeri varlığına son verme kararı aldı admin

Amerika Birleşik Devletleri'nin İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Irak'ta öldürmesinin ardından Bağdat yönetimi harekete geçti. Irak Meclisi, 'ABD stratejik güvenlik anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması' talebiyle olağanüstü toplandı.

Meclis, talebi içeren tasarıyı kabul etti.

ABDÜLMEHDİ'DEN SERT KONUŞMA

Irak parlamentosundaki ABD askerlerinin ülkeden ayrılmasını öngören tasarının oylanacağı oturuma parlamentoda yer alan Kürt ve Sünni gruplar katılmadı.

Oturuma katılan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi yaptığı konuşmada, ABD saldırısıyla öldürülen İranlı general Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi komutanlarından Mehdi Mühendis ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekildikten sonra 'Ya bizdensiniz, ya da bize karşısınız' şeklinde bir politika uygulamaya başladığını söyleyen Abdülmehdi, Irak parlamentosundan ülkedeki yabancı askeri varlığı sonlandıracak önlemler alınmasını istedi.

Haşdi Şabi komutanı Mühendis'in ülkedeki Şii milislerin kontrolü için önemli rol üstlendiğini belirten Abdülmehdi, "Milis güçlerin ABD Büyükelçiliği'nden çekilmemesi durumunda istifa edeceğini söyleyerek, onları elçilikten çıkmaya ikna etmişti" ifadelerini kullandı.

Süleymani ve Mühendis'in öldürülmesini 'siyasi suikast' olarak tanımlayan Irak Başbakanı, öldürüldüğü sabah Süleymani'yle bir randevusu olduğunu belirtti ve Süleymani'nin İran'dan Suudi Arabistan'a bir mesaj iletilmesi için kendisiyle görüşeceğini belirtti.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin yaptığı açıklamalar şöyle; "O gün öldürülmeseydi Süleymani ile görüşecektik. Süleymani bir Suudi Arabistanlı'ya İran'ın mesajını teslim etmeyi planlıyordu. Süleymani ve Mühendis'in öldürülmesi politik bir suikasttır. Parlamentoyu acilen Irak'taki yabancı askerlerin varlığı konusunda önlemler almaya davet ediyorum."

SADR: ABD ELÇİLİĞİ KAPATILSIN

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ABD Büyükelçiliğininin kapatılmasını istedi.

Sadr, meclise hitaben yaptığı açıklamada, ABD ve Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının lağvedilmesi ve ABD Büyükelçiliğininin acilen kapatılmasını talep etti.

Iraklı Şii siyasi lider, ülkedeki ABD askerlerinin yer aldığı üslerin de kapatılmasını istedi.

Sadr, "Tüm direnişçiler (Şii milis güçleri) acilen toplanmalı ve uluslararası direniş gücünü oluşturmalı." ifadesini kullandı.

Öte yandan Irak parlamentosundaki tarihi oturum öncesinde Irak Dışişleri Bakanlığı, hava saldırılarına ilişkin ABD Büyükelçisi'ni çağırarak izahat istedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, saldırıların Irak'ın egemenliğinin ciddi şekilde ihlali anlamına geldiği belirtilirken, Irak topraklarının komşu bir ülkeye saldırı için kullanılamayağı belirtildi.

Birgün

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı